Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu violoncelistul Ion Storojenco
Alături de violoncelistul și profesorul Reinhardt Latzko, tânărul instrumentist Ion Storojenco, masterand al Universității de Muzică din Viena, susține un curs de măiestrie la Academia de Muzică 'Gheorghe Dima' din Cluj.
La Cluj Napoca se desfășoară un masterclass dedicat tinerilor violonceliști români. Cui i-a aparținut această inițiativă?
Inițiativa a apărut la dorința profesorului Reinhard Latzko de a face cunoștință cu școala românească de violoncel și ne-am bucurat de suportul profesorilor Vasile Șucan, de la Conservatorul din Cluj și a profesorului Marin Cazacu de la Academia din București. Există o generație excepțională de violonceliști români care se bucură și de premii la concursuri internaționale. Amintim aici și pe Andrei Ioniță, care este laureat al mai multor concursuri de renume, Ștefan Cazacu, solist concertant foarte activ, atât în țară, cât și în afară. Școala de violoncel românească a început să se afirme pe plan internațional, iar asta stârnește curiozitatea și interesul multor profesori de nivel mondial. Inițiativa asta mi-a aparținut într-o bună parte și mie. Eu am o relație deosebită cu cei trei profesori care s-au implicat în organizarea acestui eveniment, atât a profesorului Latzko, cât și Vasile Șucan și Marin Cazacu mi-au fost mentori pe parcursul carierei mele. Ne-am bucurat toți trei că am ajuns la un comun acord să aducem acest proiect la îndeplinire. Avem violonceliști de toate vârstele, de la 15 ani, până la 27. Sunt tineri extrem de ambițioși, foarte doritori de a învăța și de a progresa, reacționează extrem de bine și foarte talentați. Eu cred că România, în momentul actual, are reprezentanți foarte buni, chiar profesorul Latzko remarca evoluția câtorva studenți, de la oră la alta și remarca potențialul de a învăța al tinerilor studenți români, pe care îl găsește deosebit și i-a provocat o deosebită plăcere a lucra cu ei.