Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violoncelistul Răzvan Suma - solist al Orchestrei Naționale Radio

Publicat: joi, 21 Noiembrie 2019 , ora 11.50

Mâine, 22 noiembrie, veți interpreta, în calitate de solist al Orchestrei Naționale Radio, Variațiunile Rococo pentru violoncel și orchestră de Piotr Ilici Ceaikovski. Cum descrieți această lucrare, în contextul apartenenței la un triptic stilistic, completat de o lucrare contemporană japoneză și de cea de-a doua simfonie din creația lui Jean Sibelius?

Este o lucrare foarte importantă pentru orice violoncelist, despre care îți faci o imagine, înainte de a deschide partitura. În momentul în care ai deschis partitura și cânți prima dată tema, pe umerii căreia se construiește totă această arhitectură extraordinară, pe care Ceaikovski o realilzează, îți dai seama că, din acea simplitate, practic, totul se năruie și devine un lucru extrem de complicat, începând de la temă. Trec anii șidupă acel lucru foarte complicat practic se simplifică și practic ajungem la bază, baza care înseamnă simplitatea muzicii. Despre asta e vorba. Fiecare variațiunie în parte își are personalitatea sa. Trebuie spus că vom interpreta o variantă a acestor variațiuni. Se spune că asta ar fi originală, se spune că cealalaltă variantă ar fi originală. Nu contează asta. Este cea mai populară și sunt convins că va fi pe placul publicului, mai ales că eu nu-mi amintesc să fi cântat cu Orchestra Națională Radio această lucrare.


Ce ne puteți spune despre colaborarea cu dirijorul Naoto Otomo, aflat la pupitrul
Orchestrei Naționale Radio?

Naoto Otomo este unul dintre cei mai importanți dirijori japonezi la ora actuală. În calitate de director al Orchestrelor și Corurilor Radio, acum doi ani de zile, l-am invitat pentru prima dată. Mă bucur foarte tare că se continuă colaborarea cu el și nu pot decât să fiu onorat să fiu alături de el, în fața Orchestrei Naționale Radio.


În ultima perioadă, ați fost protagonist al unor evenimente muzicale diverse, susținând în același timp și o serie de cursuri de măiestrie. Cu ce alte proiecte continuă stagiunea 2019-2020, în ceea ce vă privește?

Continuă cu foarte multe activități. Important este că există activitate, important este că suntem sănătoși și că putem să cântăm și putem aduce publicului român muzică de calitate și cu siguranță ne vor aprecia la justa noastră valoare.


Interviu realizat de Ana Maria Cazacu