Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Ioana Petrea - Invitata săptămânii

Publicat: joi, 24 Octombrie 2019 , ora 10.41

Ioana Petrea, directorul de fundraising și comunicare al Fundației Regale Margareta a României, a vorbit în Perpetuum mobile despre Concertul Regal de anul acesta, eveniment transmis live de Radio România Muzical. Concertul dirijat de Gabriel Bebeșelea în care soliști vor fi soprana Cellia Costea și tenorul Teodor Ilincăi poate fi ascultat vineri, 25 octombrie 2019, începând cu ora 19:00, în comentariul semnat de Irina Cristina Vasilescu.


Ioana Petrea, ne pregătim pentru o nouă ediție a Concertului Regal, de această dată susținut de Orchestra Română de Tineret. Care sunt ceilalți muzicieni care participă în 2019 la acest eveniment de vineri, 25 octombrie?

La Atenul Român vom avea invitați speciali, unii dintre cei mai valoroși muzicieni români ai momentului. Este vorba despre soprana Cellia Costea, tenorul Teodor Ilincăi și, cum spuneați, Orchestra Română de Tineret dirijată de Gabriel Bebeșelea. Pentru prima dată ei se reunesc pe scena Ateneului Român și cântă împreună și cu siguranță vor oferi publicului român o experiență muzicală de excepție.


E important să le spunem celor de acasă că acest concert este sold out, dar îl pot asculta pe frecvențele Radio România Muzical, începând cu ora 19.00. Aș vrea să ajungem la programul acestui eveniment. Ce vor interpreta muzicienii pe care i-ați amintit ceva mai devreme?

Programul muzical va introduce publicul în lumea boemă și fastuoasă a operei italiene, având pe scenă doi soliști lirici. Cellia Costea vine din Grecia, unde este considerată vocea nr. 1 a operei din Atena. O voce caldă, răscolitoare, iar tenorul Teodor Ilincăi, de asemenea, concertează mai mult în afara României la teatre de operă. Așadar, vom asculta operă italiană, vom asculta Verdi, Puccini, dar și alte perle ale epocii de aur ale operei italiene.


Am vorbit de partea muzicală a acestui concert, este cea de-a XII-a ediție, dar cum va arăta evenimentul complet pe care-l propuneți celor care vor fi în sala Ateneului Român?

Acest concert este unul dintre cele mai longevive și mai de succes evenimente de strângere de fonduri din România și oferă publicului o experiență aparte. Evenimentul în sine nu este doar un spectacol muzical, ci este o experiență, să zicem, regală, pentru că se desfășoară în fiecare an după un ritual bine stabilit și în fiecare an ne bucurăm de prezența membrilor Familiei Regale a României. Un moment foarte special în istoricul celor 12 ediții îmi amintesc că a fost cel din 2011, când a fost prezent Majestatea Sa Regele Mihai I alături de noi. A fost o reprezentanție foarte, foarte emoționantă, dar în fiecare an, evenimentul începe cu intonarea Imnului Regal de către orchestră, apoi urmează un discurs al Majestății Sale, Margareta, custodele coroanei, care vorbește publicului despre motivul pentru care ne adunăm în fiecare an cu toții, în sala Ateneului Român, acela de a susține tinerii talentați ai României. Iar la final, publicul este invitat în foaierul Ateneului, unde poate să interacționeze cu Familia Regală și unde poate să viziteze o expoziție de arte vizuale, lucrări, chiar ale bursierilor noștri actuali.


Pentru că ați vorbit de programul Tinere Talente al Fundației Regale Margareta a României, cum a evoluat acest proiect în decursul anilor?

Proiectul Tinere Talente s-a născut chiar după prima ediție a concertului de strângere de fonduri. Atunci am acordat noi primele burse și de la un simplu program de burse, de-a lungul timpului, el s-a dezvoltat ca metodologie, în urma interacțiunii noastre cu sute de tineri talentați din toată țara, iar astăzi este un program de susținere foarte complex acordat tinerilor artiști români. El conține trei componente principale de susținere. Pe lângă bursele care vizează dezvoltarea profesională a bursierilor și oportunități ca ei să poată avea instrumentele potrivite, materiale de lucru, în cazul celor de la arte vizuale. Pot participa la concursuri și competiții naționale, internaționale, pe lângă aceste burse, programul le oferă și sesiuni de mentorat cu personalități artistice.

Între mentorii dedicați și care ne sunt aproape de mulți ani, pentru muzicieni de exemplu este dirijorul Tiberiu Soare, care este de asemenea, protagonistul concertului, Teodor Ilincăi. Au fost în dialog cu bursierii și Remus Azoiței sau Alexandra Dariescu. Ei sunt mentorii tinerilor noștri.


Am tot vorbit de acest fenomen al strângerii de fonduri. În plan general, vă întreb ca director de fundraising al Fundației Regale, cum este văzut acest fenoment de către societatea românească? Sunt oamenii dispuși să vină cu fonduri pentru a susține tinerele talente?

Într-adevăr, cauza aceasta a susținerii talentului poate părea una mai elitistă, dar ce-ar fi România fără artă? Ce-ar fi România fără cultură? "Nu este de-ajuns ca o țară să dea talente, ea trebuie să știe a le ține vii", spunea Nicolae Iorga, iar Fundația Regală Margareta a României este una dintre puținele organizații din țară care și-a asumat această misiune, o misiune dificilă și complexă, de a susține viitorul artistic și cultural al României. Pot să vă zic că în fiecare an există câteva sute de donatori și un număr considerabil de sponsori care se alătură acestui program. Donațiile reprezintă chiar achiziționarea biletelor la Concertul Regal, iar sponsorii care se alătură cauzei tinerelor talente sunt cei care au aceleași idealuri ca și noi.


Revin la concertul de vineri, 25 octombrie, Concertul Regal susținut la Ateneul Român de Orchestra Română de Tineret, anasamblu care va fi dirijat de Gabriel Bebeșelea. O să vă rog, Ioana Petrea, să adresați dumneavoastră invitația pentru acest eveniment; am spus mai devreme, sala este sold out, dar concertul poate fi ascultat pe frecvențele postului nostru.

Și de asemenea concertul poate fi urmărit și pe canalele TVR. El va fi difuzat chiar în acea zi la TVR 3 și în reluare pe toate canalele TVR. De asemenea, cum spuneați, în direct, la Radio România Muzical vă invităm pe toți cei care doriți această experiență muzicală și anul acesta nu aveți cum să ajungeți în sala Ateneului.


Interviu realizat de Lucian Haralambie