Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Petrică Andrei, solist al Big-Band-ului Radio în Concertul de deschidere a Stagiunii

Publicat: marți, 22 Octombrie 2019 , ora 9.56

Petrică Andrei - Te uimește de fiecare dată prin modul în care stăpânește claviatura - cu dezinvoltura marilor virtuozi, inspirat, incisiv, dar și liric atunci când partitura o cere. Declară că modelele sale sunt Oscar Peterson, Herbie Hancock, Chick Corea și Gonzalo Rubalcaba, surse de inspirație care i-au oferit puncte de reper în drumul pe care și-l asumă, fără a uita vreo clipă de mentorul său Marius Popp. La vârsta de 18 ani deja câștiga Premiul de debut la Festivalul de Jazz de la Sibiu, și ascensiunea sa a continuat. Mă refer la premiile câștigate la Vilnius, Gexto/Bilbao și la Paris, dar și la colaborările sale cu importanți artiști români - Aura Urziceanu, Anca Parghel, Decebal Bădilă, Nicolas Simion, Cristian Soleanu, Emil Bâzgă, dar și cu Peter Herbolzheimer, Barry Altschul, Richard Galliano, Roby Lakatos în Festivaluri internaționale și concerte susținute la București, Paris, Viena, Barcelona, Berlin, Bruxelles. Petrică Andrei împreună cu Trio-ul său este invitat în concertul de deschidere a Stagiunii Big-Band-ului Radio, condus de Ionel Tudor din 24 octombrie, ora 19,00. Mai multe detalii aflăm dintr-un interviu pe care pianistul ni l-a acordat:


Petrică Andrei, ați prezentat deja în stagiunea ”Artist in Residence” de la Sala Arcub, în luna februarie, proiectul ”Joy of life”, în formulă de trio. Regăsim aceeași formulă în deschiderea stagiunii Big Band-ului Radio, joi 24 octombrie. Ce ne puteți spune despre acest proiect?

Este un proiect demarat în 2004. Am cântat tot pe scena Sălii Radio, în cadrul Festivalului de Jazz de la București și l-am avut ca basist invitat pe Decebal Bădilă și de-atunci, aproape în fiecare an am fost invitați cu acest proiect să cântăm și în  concertele Radioului, împreună cu Big Band-ul Radio, condus de maestrul Ionel Tudor.


Care este formula pe care o propuneți de această dată?

Intotdeauna, Vlad Popescu la baterie face parte din acest proiect și ca și contrabasist, pentru acest concert va fi Michael Acker, un muzician foarte, foarte bun de la noi din România. În februarie l-am avut ca invitat pe Olivier Gatto din Franța, la Arcub, acum îl avem pe Michael Acker.


Ce titluri propuneți de această dată? Vom regăsi un repertoriu standard sau piese proprii?

Repertoriul este format, atât din compoziții proprii, cât și din standarde, deci este împărțit, 70% compoziții, 30 - piese standard.


Cum ați descrie colaborarea cu Biga Bandul Radio și dirijorul Ionel Tudor?

Totdeauna este o mare plăcere și bucurie pentru mine să cânt alături de acești muzicieni. Vom cânta trei piese împreună, nu spun acum titlurile,  să fie o surpriză.


Bineînțeles. Ce înseamnă pentru Petrică Andrei, a fi muzician de jazz?

În primul rând este ceea ce mă definește, ceea ce mă reprezintă, este muzica pe care am studiat-o de copil. Am visat să ajung un muzician foarte, foarte bun și  să cânt în concerte de jazz. Este o muzică specială, muzică de creație, care, pentru mine este cea mai frumoasă.


Care este proporția între virtuozitate și creativitate, în maniera dumneavoastră de a cânta?

Niciodată nu trebuie să abuzezi de tehnică, chiar dacă ești înzestrat cu tehnică foarte, foarte bună. Jazz-ul înseamnă cu totul altceva. Este o muzică de creație și se bazează foarte mult pe melodie, bineînțeles și pe tehnică și pe ritmică, dar n-aș putea să vă spun un procent. Muzica trebuie să curgă în mod spontan, în funcție și de tematica pe care o cânți, în funcție și de piesele pe care le alegi și ce direcție are muzica în sine.


Ce mai apare în agenda dumneavoastră de lucru, în viitorul apropiat?

În decembrie voi susține un concert în Austria. Este un alt proiect al meu,  o formulă mai mare cu patru suflători și  patru violoniști. Merg frecvent de opt - zece ani, dar acolo tematica este cu totul alta. Sunt  concerte la un nivel foarte înalt, vin invitați din muzica pop, vedete din Statele Unite, precum Mariah Carey, Robbie Williams, Nicole Scherzinger, cu care am și cântat.


Vă mulțumim mult și vă dorim mult succes joi pe scena Radiodifuziunii Române.

Și eu vă mulțumesc.


Interviu realizat de Marina Nedelcu