Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Larissa Gerghieva

Publicat: luni, 21 Octombrie 2019 , ora 12.33

La Universitatea Națională de Muzică din București a avut loc concertul de gală 'Imperial Divas', în cadrul căruiaau urcat pe scena Sălii 'George Enescu' soliști distinși în cadrul Concursului Internațional 'Grand Prix de l'Opera'. Evenimentul a fost dedicat sopranei Lidia Lipovskaia, una din cele mai cunoscute artiste din prima jumărate a secolului trecut. Moderatorii evenimentului au fost academicianul Octavian Lazăr Cosma și de Larissa Gerghieva, pianistă, corepetitoare și profesoară de canto.

Ce ne puteți spune despre implicarea dumneavoastră în acest proiect?

Mă cunosc cu domnul profesor Cosma de câțiva ani deja și împreună imaginăm proiecte artistice, care se desfășoară fie în România, fie în Rusia. În această perioadă de colaborare am realizat că cea mai strânsă legătură între cele două țări este cea artistică. De aceea am considerat că acum a sosit momentul să facem un proiect care să-i pună în valoare pe acei artiști care realizează această legătură artistică între țările noastre. De pildă, concertul de astăzi este dedicat sopranei Lidia Lipkovskaia.


Ce anume ați apreciat la cei doi soliști români din această seară?

Am remarcat la aceștia calitatea vocală; i-am urmărit ca membră a juriului Concursului Internațional Grand Prix din România în timpul verii și am sesizat că au un potențial artistic deosebit, timbrul celor doi și o formațiune vocală tipică pentru repertoriul de operă. Totodată le-am remarcat latura artistică a personalității. Mi-a plăcut faptul că tinerii se străduiesc să transmită gândurile, emoțiile și ființa personajului pe care îl redau în arie sau în lied, ceea ce arată chemarea, dăruirea sau talentul pe care îl au cei doi. Amândoi soliștii români - și Silviu Alexandru Mihăilă, și Aida Pascu - sunt cu adevărat talentați și se vede că au chemare către acest aspect definitoriu al unui artist pregătit pentru scenă. Mai spun încă o dată - cel mai important lucru este să fii un artist, să ai talent și, adaug acum, să iubești ceea ce faci.