Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Dragos Marian Rușanu

Publicat: marți, 15 Octombrie 2019 , ora 9.35

 Marți, 15 octombrie 2019, de la ora 19:00, violonistul Dragoș Marian Rușanu, în vârstă de 13 ani, va susține un recital la Sala Mică a Ateneului Român. Acompaniat la pian de Clementina Ristea Ciucu, tânărul violonist va interpreta lucrări de Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, Johannes Brahms, George Enescu, Pablo de Sarasate și Camille Saint-Saens.

Faci parte din tânăra generație de violoniști, al cărui viitor este cu siguranță, promițător. Iată, acum ai ajuns la punctul în care susții un recital la Sala Mică a Ateneului Român. Cum ți se pare această experiență?

Mi se pare o experiență care sunt sigur că o să mă ajute în viață și sunt foarte fericit că am ocazia și onoarea să cânt pe una din scenele pe care au cântat foarte mulți violoniști mari și importanți.


Vei evolua pe scenă alături de pianista Clementina Ristea Ciucu. Simți că s-a format o legătură specială între voi ca artiști?

Da. Cu fiecare acompaniator cu care cânt nu e destul doar să fie un acompaniator, trebuie să te înțelegi bine cu el și în viața de zi cu zi. Cu doamna profesor și acompaniator Clementina Ristea Ciucu mă înțeleg foarte bine.


Ce ne poți spune despre lucrările pe care le vei interpreta în acest recital?

Sunt niște lucrări care au o legătură emoțională destul de mare pentru mine. Simt că sunt pregătit și știu foarte bine ce trebuie să fac când intru pe scenă, plus că ele mă ajută să mă deschid emoțional pentru public și cred că asta este ce mai important.


Ești laureatul mai multor concursuri de vioară în ultima vreme. În momentul de față, te pregătești pentru un concurs anume?

În fiecare zi mă pregătesc pentru ceva nou și cam de aproximativ o lună mă pregătesc pentru acest recital și sunt foarte nerăbdător să intru pe scenă cu doamna acompaniator.


În prezent ești elev la Colegiul Național de Artă Dinu Lipatti din București, unde frecventezi și orele de cultură generală, pe lângă cele de muzică. Cum împaci viața de elev cu cea de interpret?

Este cam dificil să împart și viața de elev cu cea de interpret, dar încerc să dau tot ce e mai bun din mine pe cât posibil, numai că timpul nu prea îmi permite să fac prea multe lucruri și încerc să-mi organizez foarte bine timpul. Sunt sigur că asta mă va ajuta în viață și merită pe deplin.


Interviu realizat de Vlad Ghinea