Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Simona Manea despre proiectul 'Ascultă 5 minute de muzică clasică' în școli

Publicat: marți, 8 Octombrie 2019 , ora 16.07

Proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică" inițiat de Radio România Muzical se reia începând cu data de 7 octombrie 2019. Vorbiți-ne despre implicarea dumneavoastră în acest proiect!

Sunt profesor de muzică la Școala gimnazială "Nicolae Iorga" și Școala gimnazială nr.13 din Sibiu. Fac parte din Proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică" din anul școlar 2016-2017. An după an, numărul beneficiarilor proiectului s-a mărit considerabil pornind de la profesorii de muzică în primul rând, implicați în proiect, dar să știți că și învățătorii din județul nostru s-au implicat și interesant este că și profesori de alte discipline. Împreună cu doamna inspector Bianca Florea de la ISJ Sibiu am reușit să extindem proiectul de la an la an, urmând ca în acest an școlar să mărim numărul școlilor participante la Proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică". De asemenea, nu doar în mediul urban se desfășoară proiectul, ci și în sate din mărginimea Sibiului. Muzica ajută la dezvoltarea armonioasă a personalității copilului, totodată formează cultura muzicală a elevului viitor adult.

Aș vrea să mai spun că Proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică" este șansa copiilor de a cunoaște chiar și într-o mică măsură muzica adevărată, astfel încât să trezească în ei dorința de a reasculta. Să știți că se întâmplă ca unii dintre elevi să facă acel clic, descoperind frumusețea și valoarea muzicii culte și astfel să continue să asculte și acasă sau, de ce nu, în sălile de concert împreună cu părinții. Aș vrea să menționez că acest concurs al proiectului oferă elevilor șansa de a participa la o competiție cu elevi din toată țara și chiar au șansa, sigur, de a câștiga. În județul Sibiu, în anul școlar trecut, 2018-2019, au făcut parte din proiect mai bine de 4,000 de elevi.

Pentru profesori și-a dovedit în anii aceștia utilitatea. Și înainte de a fi parte a proiectului realizam anumite audiții, însă să știți că e foarte important ca ele să fie pregătite de specialiști și, cu atât mai mult, așa cum spuneam, informațiile acelea de la finalul fiecărui fragment muzical sunt esențiale.

Declarație preluată de Maria-Isabela Nica