Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Răzvan Stoica

Publicat: vineri, 4 Octombrie 2019 , ora 13.14

Sâmbătă, 5 octombrie veți fi protagonistul concertului Clasic chic, organizat de Radio România Muzical la ParkLake Shopping Center. Ce părere aveți despre desfășurarea concertelor de muzică clasică în spații neconvenționale ca acesta?

Într-adevăr, este o premieră și pentru mine să cânt într-un spațiu neconvențional, dar, în același timp, mi se pare o idee foarte bună, pentru că ne apropiem foarte mult de publicul care nu este, zic eu, obișnuit cu muzica clasică sau publicul consumator de muzică clasică în mod frecvent și astfel putem să le oferim și o latură mai cool, ca să zic așa, a muzicii clasice și mi se pare o idee foarte bună.


Cum ați ales repertoriul, având în vedere că publicul nu va fi unul neapărat avizat?

În primul rând, am ales Cele patru anotimpuri la Buenos Aires de Astor Piazzolla, aceste piese fiind, nu numai din punct de vedere muzical accesibile publicului larg, dar și din punct de vedere al poveștilor, spre exemplu vara are o poveste specială, la fel și toamna și chiar voi explica un pic înainte de a cânta aceste anotimpuri pentru ca oamenii să se apropie mai mult de muzica lui Piazzolla.


Veți lansa și discul Instinct. De ce acest titlu?

Instinct vine din instinctul violonistic de a înregistra piese de mare virtuozitate, de a alege repertorii de cele mai multe ori cântate și recântate și astfel am încercat pe acest CD să aduc și unul din hiturile binecunoscute pentru vioară, cum este Concertul nr. 1 în sol minor de Max Bruch, dar în același timp să punem și niște piese de Piazzolla care nouă ne sunt dragi și publicului și la finalul CD-ului, o piesă de muzică de cameră, respectiv Serenada pentru orchestră de coarde semnată de Edward Elgar.


După concertul de la București, ce proiecte urmează alături de pianista Andreea Stoica și Kamerata Stradivaruis?

Chiar următoarea săptămână după concertul din 5 octombrie vom fi în cadrul unui festival din Spania, din Aviles, unde vom interpreta concertele de Mendelssohn pentru vioară pian și Concertul pentru pian tot de Mendelsohn, împreună cu Kamerata Stradivarius și apoi urmează un turneu internațional în Belgia, Olanda, Germania, pe care îl voi susține, de această dată, în duo, cu Andreea.


Interviu realizat de Maria-Isabela Nica