Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonista Ioana Cristina Goicea (I)

Publicat: miercuri, 25 Septembrie 2019 , ora 13.45

12 octombrie, ora 19.00: primul recital la București al violonistei Ioana Cristina Goicea, după reușita sa la Concursul Regina Elisabetha de la Bruxelles, unde este laureată, în 2019. Recitalul este organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera în cadrul proiectului Moștenitorii României muzicale. Alături de Ioana Cristina Goicea, partenerul ei de recital, pianistul Andrei Banciu. Am realizat un interviu mai amplu cu tânăra violonistă, pe care vi-l ofer în câteva episoade.

Ioana Cristina Goicea este unul dintre numele cele mai strălucitoare pe care le are România printre tinerii muzicieni de astăzi. Tu ai dublă cetățenie, dar asta nu te împiedică să te promovezi de fapt tot timpul ca un artist român. Ai plecat de aici, din România, ai fost formată de fapt în România și ai avut un traseu ascendent formidabil, ultima ta reușită fiind cea de la Concursul Regina Elisabeta de la Bruxelles. Eu îl vad ca fiind cel mai greu concurs de vioară din lume. E o reușită excepțională. Aș vrea să ne spui tu mai multe despre acest parcurs al tău, de când ai început să studiezi vioara și până acum, în 2019.

Da, într-adevăr, parcursul a fost foarte, foarte natural pentru că provin dintr-o familie de muzicieni. După cum știți, mama mea, Cristina Anghelescu, și bunicul meu, Aurelian Anghelescu, m-au format. Mi-au pus vioara în mână de la o vârstă foarte fragedă, în jur de 4 ani. Practic, toată educația mea muzicală s-a format în România până la vârsta de 18 ani, când m-am hotărât să plec în Germania, să schimb puțin și să am și eu o altă viziune. Și am avut de-atunci începând noroc de profesori foarte buni întotdeauna. Ăsta aș putea spune că a fost norocul meu.


De ce tocmai în Germania? Și ce și-au adus studiile din Germania?

În primul rând, l-am cunoscut pe domnul profesor Petru Munteanu. L-am cunoscut în România, la București, la un concurs - aveam 16 ani. După aceea, am început să studiez cu el și mi-am dat seama că e un profesor foarte, foarte bun. Întâlnirea cu el a fost motivul principal, dar, după aceea, bineînțeles, gândindu-ne la faptul că în Germania practic sunt cele mai multe posibilități din toate țările europene - este știut ca paradisul artiștilor. Și, într-adevăr, am făcut o alegere bună fiindcă mi s-au oferit foarte multe oportunități; inclusiv instrument, burse și tot ceea ce are de-a face cu studiatul și pregătirea pentru concursuri.


Ce înseamnă pregătirea pentru concursuri?

Înseamnă baza pe care o ai, pe care am învățat-o în România, baza tehnică... experiența este un factor extrem de important la un concurs și experiența a fost căpătată pe parcursul anilor, bineînțeles... înseamnă munca, înseamnă studiul, nervi foarte tari... Multe lucruri înseamnă concursurile. De fapt, înseamnă să ai o singură șansă să fii cel mai bun în momentul ăla și nu mai există altă șansă. Deci, trebuie să știi mental că ai o singură șansă și trebuie să dai tot ce poți atunci.


Sigur, pentru un artist tânăr de astăzi, concursurile devin aproape ceva obligatoriu. Prea puțini se afirmă în viața concertistică internațională fără această participare la concursuri importante internaționale. Este foarte importantă, de altfel, și experiența de scenă, iar tu ai cântat pe scenă de când erai foarte mică.

Da, exact. Experiența de scenă, experiența de repertoriu - eu am învățat foarte mult repertoriu de mică - toate aceste lucruri mi-au ajutat foarte mult. Faptul că am cântat întoteauna în România cu orchestre de la 15 ani, am cântat toate concertele mari... În Germania și în străinătate de-abia acum am concerte multe cu orchestre mari. E foarte greu, a durat ani de zile, dar am avut șansa foarte mare să pot să cânt în România și asta cred că mi-a creat o siguranță și experiența pe care am acumulat-o. Mi-a ajutat foarte mult.

Biletele la recitalul Ioanei Cristina Goicea sunt disponibile în rețeaua www.bilete.ro. 

Interviu realizat de Cristina Comandașu