Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Daniel Ciobanu

Publicat: miercuri, 25 Septembrie 2019 , ora 13.08

Vineri, 27 septembrie, recital Daniel Ciobanu - Alexandre Gadjiev în avanpremiera Concursului de duo Majura, la Ateneul Român.

În cadrul celei de-a treia ediții a Festivalului de duo "Majura", veți susține un recital la Ateneul Român împreună cu pianistul Alexander Gadjiev. Pentru început, vă rog să ne povestiți cum a început colaborarea dumneavoastră cu muzicianul italian?

Ne-am întâlnit la un concert în Berlin - și el locuiește la fel ca și mine, în Berlin - și, bineînțeles, fiind într-un univers restrâns al pianiștilor, în care ne cunoaștem toți de la concursuri sau de la festivaluri, am zis să pornim această călătorie; repertoriul la două piane fiind un tărâm virgin pentru ambii. Dintr-odată am simțit, așa, o chimie destul de puternică și, bineînțeles, am găsit un concert pe care să-l prezentăm vineri la Ateneu. O să facem efectiv niște transcripții din părțile orchestrale ale celor doi compozitori, Stravinski și Ravel, în universul sonor al pianului.


Care au fost argumentele pentru care ați ales programul serii?

Ne-am gândit să pornim totuși cu un program un pic mai abstract, fiind prima ieșire în contextul celor două piane și, fiind amândoi destul de asemănători ca și caracter personalităților lui Stravinski și Raven, locuind în același oraș cum au făcut și ei la Paris, simțind aceeași pasiune pentru culori și muzica sferelor, ne-am gândit să căutăm un repertoriu mai nestandard și să experimentăm efectiv, ca și primă fuziune între noi. Doamna Mioara Bâscă a văzut în festivalul pe care-l organizez la Piatra Neamț că voi prezenta un program care la momentul respectiv nu era finalizat, dar tot la două piane, și atunci am primit invitația să-l transport și la București.


Vă pregătiți în alt fel pentru un recital la București față de un ecital la Piatra Neamț?

Pregătirile sunt la fel oriunde am cânta. E destul de bine că putem să trecem de câteva ori programul până vineri, apoi vom pleca chiar într-un mic turneu la Roma, la Festivalul Pro Patria și în Polonia - tot cu același program și în același setup.


În cadrul programului ați ales aranjamente semnate de pianistul rus Viaceslav Griaznov. Pentru ultima lucrare a seri însă, există și un aranjament semnat chiar de compozitor. E vreun aspect al acestei versiuni semnate de Griaznov, care v-a cucerit?

Chiar am fost destul de uimit de aranjamentele pe care le-a făcut pentru Daphnis și Chloe și Ritualul primăverii. E cam singurul compozitor, mai ales contemporan, care a reușit să rămână într-un limbaj oarecum inteligibil muzical și, totodată, a și reușit să încarce armonic pianul, destul de autentic cu nuanțele coloristice pe care le prezintă varianta orchestrală a acestor piese.


Interviu realizat de Petre Fugaciu