Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul Gabriel Croitoru

Publicat: marți, 6 August 2019 , ora 14.52

Violoniștii Simina și Gabriel Croitoru, împreună cu Croitoru String Virtuozi Orchestra, susțin un concert miercuri, 7 august 2019, la Ateneul Român. Detalii despre acest concert ne-a oferit Gabriel Croitoru:

Domnule Gabriel Croitoru, veți evolua în cadrul Festivalului "Vară magică" de la Ateneu cu un concert intitulat "Vioara - regina instrumentelor". Cum ați gândit structura acestui program?

Este vorba despre un program pe care l-am gândit anul trecut. De altfel, am și avut un turneu de lansare a cd-ului prin țară. În București va fi primul concert; deci o să facem lansare cu această ocazie a cd-ului intitulat "100 de ani de muzică tradițională românească" pe scena Filarmonicii. Iată că am mai reușit până la urmă să prezentăm acest program în premieră într-o sală de filarmonică anul trecut; anul acesta, debutăm la Ateneul Român cu același program. E vorba despre lucrări arhicunoscute - Hora staccato, Hora mărțișorului, Ciocârlia, Balada de Porumbescu, Balada de Enescu ș.a.m.d. Unele dintre ele existau în variantă de vioară solo cu orchestră de cameră, altele nu. Am rezolvat problema partiturilor și a orchestrațiilor și iată-ne în postura de a le prezenta publicului larg din România.


Veți cânta împreună cu violonista Simina Croitoru, fiica dumneavoastră, și o orchestră de coarde care vă poartă numele. Care este componența acestui ansamblu?

Acest ansamblu a fost gândit și a căpătat consistență în urmă cu doi ani; a fost ideea Siminei de altfel. Majoritatea celor care fac parte astăzi din această formație care se numește Croitoru String Virtuosi, așa cum o spune și numele, sunt foști studenți de-ai noștri care actualmente fac parte din diverse structuri orchestrale - fie că este vorba de Orchestra Națională, fie că de Orchestra Fularmonicii din București. Iată că facem, să spunem, un pas înainte în școala de vioară românească și din postura de dascăl-elev am ajuns partener de scenă cu o parte dintre ei.

Interviu realizat de Larisa Clempuș