Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Andrei Marcovici, directorul ansamblului Musica Ricercata

Publicat: marți, 16 Iulie 2019 , ora 13.48

Festivalul 'Musica Ricercata' începe astăzi, 16 iulie. Andrei Marcovici, directorul orchestrei Musica Ricercata ne vorbește despre seria de evenimente.

Astăzi începem acest festival. Este ceva nou pentru Sibiu. Este un festival de muzică veche. Astăzi începem la ora 19.00, la biserica Sfântul Ioan, Johanniskirche. Este recitalul de deschidere al festivalului și vom avea ca invitat pe Matei Ioachimescu, flautist și Brita Falch, clavecin. Din program avem lucrări de Telemann, Johann Sebastian Bach, Carl Philipp Emanuel Bach și o piesă în primă audiție, care a fost găsită în arhivele bisericii evanghelice, la care compozitorul este anonim. Este o piesă solo în trei părți pentru flaut. Vom încheia acest festival în data de 19 iulie, la ora 19.00, vineri, la biserica romano-catolică Sfânta Treime cu concertul orchestrei, dirijor Gabriel Bebeșelea, solistă soprana Rodica Vică și din program avem compozitori ca Johann Sartorius sau compozitori care au fost contemporani cu Sartorius, Georg Philipp Telemann, Michael Haydn, Carl Philipp Emanul Bach, Anton Hubatschek sau Wolfgang Amadeus Mozart.


În cadrul festivalului au loc însă și convorbiri între muzicieni și public. Care vor fi temele abordate și de ce sunt importante astfel de convorbiri?

Noi vrem să demonstrăm că în Sibiu, la sfârșitul secolului al XVIII-lea, începutul celui de-al XIX-lea se scria muzică extraordinară, la fel ca și în restul Europei. Asta vrem să demonstrăm la aceste convorbiri, de aceea am și invitat persoane care au făcut foarte multă cercetare. Convorbirile sunt importante pentru noi pentru că eu cred că publicul trebuie să afle ceea ce facem noi, înainte să asculte muzica și pe care noi o cântăm și este foarte importante ca el să poată să participe la aceste convorbiri, în sensul că nu doar să stea și să asculte, ci să pună întrebări și să intre în discuție cu cei doi invitați.

Interviu realizat de Petre Fugaciu