Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Filip Ignaæ Csaba

Publicat: vineri, 5 Iulie 2019 , ora 14.16

Festivalul de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc are loc în intervalul 7-14 iulie și a fost organizat de Centrul Cultural Județean Harghita și de Consiliul Județean Harghita. Filip Ignaæ Csaba este directorul artistic al seriei.

Ca de obicei, la fiecare ediție, noi încercăm să invităm formații din prima linie la nivel european. Cam trei, patru formații sunt din prima linie, după aceea sunt formațiile care sunt foarte bune, și formații din țară ca să ne întâlnim cu ei... deci, are și un caracter de for al muzicii vechi.

Cred că tematica principală este Ioan Căianu, care împlinește 390 de ani de la naștere și i-am dedicat această ediție. Sunt multe concerte care aduc în prim-plan creația lui; Codicele Caioni care este cunoscut de toată lumea, dar mai puțin cunoscut în occident. Sunt proiecte care vizează această culegere, proiecte la care participă muzicieni din România și din alte țări împreună.

Acum 11 ani, când am făcut prima ediție, am plecat cu câteva cursuri și, după aceea, cursurile s-au înmulțit pe parcurs. Se vor preda instrumente care nu există în învățământul nostru nici liceal, dar nici universitar, în general instrumente vechi, instrumente baroce sau de tip renascentist. Noi am ales tocmai aceste instrumente ca să fie predate și la noi.


Declarație preluată de Petre Fugaciu