Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Ștefan Doniga

Publicat: vineri, 28 Iunie 2019 , ora 11.53


Domnule Ștefan Doniga, ați susținut împreună cu violonista Diana Jipa Turneul Internațional "România Universalis", turneu ce se va încheia astăzi, 28 iunie, cu un ultim recital la Tecuci. Cum s-a desfășurat turneul?

Turneul a fost... aș putea să-l numesc un tur de forță. Acest mic epilog de la Tecuci încheie o călătorie de mai bine de 80,000 km care ne-a purtat pe trei continente și care ne-a adus - în cadrul celor 16 recitaluri pe care le-am susținut - un public foarte variat și deosebite satisfacții. Turneul s-a desfășurat foarte bine pentru că am ales un repertoriu pe care credem noi că l-am dedicat unui public vast, nu numai unui public cunoscător de cultură românească, ci într-adevăr unui public universal. Într-o traducere liberă, această locuțiune latină pe care am dorit-o - România Universalis - chiar asta dorindu-și a spune, România către lume. Așadar, fiind un repertoriu foarte ușor de înțeles de un public de pretutindeni, accesul nostru către acest public a fost unul foarte, foarte bun și ne-a oferit, după cum spuneam, mari satisfacții.


Care considerați că a fost momentul de vârf al turneului?

Au fost momente foarte frumoase peste tot, atât peste hotare, în puncte foarte îndepărtate - dorim să prezentăm cultura românească și europeană nu numai în România și în Europa, dar și peste Oceanul Atlantic și în Asia - și, de asemenea, momente minunate în țară, cu publicul care ne cunoaște și care ne așteaptă an de an să ne întoarcem în sălile în care mereu avem bucuria să-l întâlnim. Așadar, nu neapărat momente de vârf, ci momente unice în fiecare loc, fiind un șirag de perle, un șirag de bucurii și de emoții unice de fiecare dată când am pășit pe scenă în aceste 16 recitaluri care, iată, se încheie astăzi.


Ce ne pregătiți pentru viitorul apropiat?

Avem deja în lucru un proiect foarte drag nouă, numit "Doamnele muzicii românești". Vom realiza împreună cu Societatea Română de Radiodifuziune un disc dedicat compozitoarelor române, care în luna octombrie va fi promovat de asemenea într-un turneu național. Avem în lucru un turneu dedicat lui Serghei Prokofiev și, de asemenea, mai multe idei care sper să atragă publicul alături de noi, din nou, în cursul anului 2020.


Interviu realizat de Vlad Matei