Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Oana Andreica, consilier artistic al Filarmonicii Transilvania

Publicat: joi, 27 Iunie 2019 , ora 9.27

Vineri are loc concertul de închidere a stagiunii 2018-2019, la Filarmonica Transilvania din Cluj-Napoca. Cum ați conceput acest punct final al stagiunii?

Programul a fost orientat în exclusivitate pe repertoriul romantic rus și se vor interpreta două lucrări, respectiv, dificilul concert nr. 3 pentru pian de Serghei Rahmaninov și Simfonia a IV-a de Ceaikovski. Solistă va fi pianista Adela Liculescu, care va cânta sub bagheta dirijorului ucrainean Mikola Diadura.


Stagiunea 2018-2019 a oferit publicului o varietate de concerte simfonice, vocal-simfonice, camerale. Ne puteți expune în câteva cuvinte perspectiva dumneavoastră asupra acestei stagiuni aflată acum la final?

Am avut în stagiunea aceasta o serie de proiecte mari, dintre care, a se enumera, închiderea Festivalului "Toamna Muzicală Clujeană" din octombrie anul trecut, cu opera "Walkiria", de Richard Wagner, dar și premierele mondiale cu lucrări de George Enescu. Ambele concerte au fost realizate sub bagheta lui Gabriel Bebeșelea. Din concertele de dată foarte recentă, aș menționa concertul susținut săptămâna trecută, cu opera "Fata din Vestul Sălbatic" de Giacomo Puccini, evident, variantă concertantă a operei, care a urmat imprimărilor pe care orchestra și corul de bărbați ale filarmonicii le-au făcut pentru un disc ce va fi lansat sub marca Pentatone.


Cunoscând îndeaproape cum se desfășoară organizarea stagiunilor trecute, ce veți aduce nou în stagiunea 2019-2020?

O să începem stagiunea pe 3 septembrie cu concertul pe care orchestra îl va susține două zile mai târziu la București, în cadrul Festivalului Enescu, cu lucrări de Lera Auerbach și sub bagheta compozitoarei. Vom merge apoi mai departe, în luna octombrie, cu ediția a 53-a a Toamnei Muzicale Clujene, iar evenimentele pe care le-aș evidenția acum sunt concertul intitulat "Machedon Issimo", un proiect de prelucrări de muzică tradițională macedoneană sub conducerea renumitului pianist Simon Trpceski și, de asemenea, concertul de închidere cu "Damnațiunea lui Faust" de Berlioz, sub bagheta dirijorului austriac Sașa Goetzel. Pe urmă, anul viitor, o să dedicăm o serie de șapte concerte, aniversării a 250 de ani de la nașterea lui Ludwig van Beethoven, o serie în care vor fi interpretate, printre alte lucrări, toate simfoniile compozitorului sub bagheta dirijorului nostru principal, Gabriel Bebeșelea.

Interviu realizat de Maria Isabela Nica