Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii 'George Enescu'

Publicat: miercuri, 26 Iunie 2019 , ora 11.20

Joi, 27 și vineri, 28 iunie au loc ultimele două concerte din stagiunea Filarmonicii George Enescu. Directorul instituției culturale, Andrei Dimitriu, ne vorbește despre concluziile acestui sezon în interviul de mai jos.

În data de 28 iunie are loc ultimul concert din cadrul stagiunii curente. Care sunt concluziile acesteia? Ce planuri ați avut pentru sezonul 2018-2019?

Stagiunea - aniversară, până la urmă - legată și de centenar, dar și de cei 150 de ani ai Filarmonicii a fost o stagiune prin excelență dedicată valorilor autentice din cultura românească. Dacă ne imaginăm numele celor care au fost implicați în programele noastre, de la Christian Zacharias, Khatia Buniatishvili, Christian Badea, Mischa Maisky, Cistian Măcelaru, Gabriel Bebeșelea, Dan Grigore, Daniel Ciobanu - cu care am deschis stagiunea, Ritivoiu, Valery Sokolov... și programele care au avut ca teme asociate cu călătorii muzicale tematice - Începuturi, Geneza, Creația enesciană, o țintă pe care noi am căutat să o respectăm.

Am avut și componistica românească în reprezentată - Dediu, Valentin Gheorghiu. Aș aminti concertul de Ziua Națională - suita de evenimente legate de Centenar s-a încheiat cu acest concert - și concertul dedicat aniversării noastre - 150 de ani de la fondarea Filarmonicii - dirijat de Horia Andreescu, cu excepționala Khatia Buniatishvili, care a avut și o primă audiție absolută, poemul Destinal semnat de maestrul Dan Dediu, dedicat evenimentului nostru.

Închidem stagiunea cu un concert Carmina Burana - de mare bucurie pentru public - și cred că e chiar o încununare spectaculoasă, o anumită grandoare, pentru că publicul are nevoie nu numai pe perioada de vacanță, ca închiderea să fie tonică, cu o anumită dispoziție spre optimism și relansarea vitalității.

Declarație preluată de Petre Fugaciu