Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Joszef Horvath

Publicat: vineri, 21 Iunie 2019 , ora 8.55

Vineri, 21 iunie, de la ora 19.00, ultimul concert al Orchestrei Naționale Radio, un program cu muzică de film dirijat de Joszef Horvath care ne-a declarat:

"Este o muzică accesibilă și plăcută. Dintre titlurile cele mai interesante, putem aminti Lista lui Schindler, Jurassic Park sau Cinema Paradiso. Aceste coloane sonore au câștigat și anumite premii, Oscaruri, ș.a.m.d. Este un repertoriu cunoscut publicului meloman și celor care sunt pasionați de muzica de film, de aceea sperăm să se bucure de aceste titluri.

Pentru mine este prima dată când fac un program întreg cu muzică de film. Am mai făcut în anumite concerte de gală câte o piesă. Pentru mine, sigur este o noutate, dar fiind niște muzici frumoase, plăcute, romantice, îmi face plăcere să dirijez așa ceva și fiind și pasionat de orchestrație, învăț multe lucruri, în sensul acestor culor hollywood-iene și combinațiile acestea orchestrale, care sunt folosite în muzicile de film. Dacă ne gândim la John Williams sa la Ennio Morricone, ei sunt deja clasici, putem să spunem, că muzica lor, față de alți compozitori moderni, care scriu muzică de film, ei sunt considerați mari clasici deja, din trecut. Evident că ei au origini clasice și sunt cu știința și cu aceste lucruri învățate în mediul muzicii clasice, care a fost evident dezvoltată și adaptată necesităților unei partituri de film, dezvoltarea unor laturi, care vin toate, evident, din muzica clasică, ca orchestrație de la Richard Strauss, de la Stravinski, de la Rahmaninov sunt elemente care au origini acolo și se aud aceste lucruri."

Concertul poate fi ascultat în direct la Radio România Muzical. 

Interviu realizat de Petre Fugaciu