Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Liliana Staicu, directorul Orchestrelor și Corurilor Radio

Publicat: vineri, 14 Iunie 2019 , ora 11.51

În 14 iunie, final pentru stagiunea Orchestrei Naționale Radio; în 19 iunie, final pentru stagiunea Orchestrei de Cameră Radio.

O avem în direct la matinal pe Liliana Staicu, directorul Formațiilor muzicale Radio. Bună dimineața! Bine ați revenit la Musica viva!

Bună dimineața! Mulțumesc foarte mult pentru invitație!


Final de școală, final de grilă la Radio România Muzical, final de stagiune la Sala Radio - astăzi pentru Orchestra Națională Radio.

Da. Într-adevăr, astăzi se încheie stagiunea Orchestrei Naționale Radio, cu un concert excepțional ce îl are ca solist pe Andrei Ioniță în Concertul de Schumann. În partea a doua, Simfonia a VI-a de Bruckner - o lucrare care nu a mai fost prezentată de foarte multă vreme aici, la Sala Radio. Dirijorul concertului din această seară este britanicul Duncan Ward. Este unul dintre cei mai în vogă tineri dirijori britanici. Este pentru prima dată la pupitrul Orchestrei Naționale Radio și, după cum am văzut la repetiții, cu siguranță va fi o prestație excepțională și a lui și a Orchestrei Naționale Radio.

Și să spunem că miercurea viitoare se va încheia stagiunea Orchestrei de Cameră Radio cu un concert de asemenea eveniment, ce îl va avea la pupitrul dirijoral pe Cristian Mandeal. Este, de asemenea, o revenire după foarte multă vreme a maestrului Mandeal la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio, cu un program extrem de rafinat - Plimbare în grădina paradisului de Frederick Delius în orchestrația lui Thomas Beecham, Peleas și Melisande de Sibelius și Recviemul de Gabriel Faure, avându-i soliști pe soprana Cristina Grigoraș și pe baritonul Bala Sandor. Un concert la care, bineînțeles, își va aduce aportul și Corul Academic Radio dirijat de Ciprian Țuțu.


Sunt sigur că ați conturat deja puțin din stagiunea viitoare. Dacă puteți, să ne spuneți ce surprize pregătiți!

Da, într-adevăr. Era normal ca cel puțin o parte din stagiunea viitoare să fie gata. Stagiunea va debuta pe 11 octombrie pentru că, nu-i așa, luna septembrie este dedicată Festivalului Enescu. Orchestrele și Corurile Radio vor fi prezente în festival în destul de multe concerte proprii sau în colaborare cu alte ansambluri.

Așadar, revenind la stagiune, deschiderea stagiunii Orchestrei Naționale Radio va avea loc pe 11 octombrie. Matei Varga va fi solist în Concertul de Schumann. Așadar, încheiem stagiunea cu Schumann pentru violoncel și deschidem stagiunea viitoare cu Schumann pentru pian. Matei Varga și dirijorul Christian Reif - care este dirijor asistent la Orchestra Simfonică din San Francisco, una dintre cele mai mari orchestre ale lumii - cu Tablourile dintr-o expoziție de Mussorgski-Ravel.

Și săptămâna următoare, imediat, pe 16 octombrie, va fi deschiderea stagiunii Orchestrei de Cameră Radio; la pupitrul dirijoral - Ladislau Horvath, solist - Alexandru Tomescu. Va fi un program care va debuta cu Idila lui Siegfried de Wagner și două lucrări de Mendelssohn - Concertul pentru vioară și orchestră în mi minor și Simfonia Italiana.


Așadar, multe momente frumoase și după Festivalul Enescu!

Liviu Pețu