Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Moritz Gnann dirijează Orchestra Națională Radio

Publicat: vineri, 7 Iunie 2019 , ora 12.07


Dirijorul Moritz Gnann se va afla astăzi, de la ora 19:00, la pupitrul Orchestrei Naționale Radio. Solist va fi violonistul Bogdan Zvorișteanu, care va putea fi ascultat in Concertul op. 35 în Re major pentru vioară și orchestră de Piotr Ilici Ceaikovski. În partea a doua a serii va fi interpretată Simfonia a II-a op.73 în Re major de Johannes Brahms. Mai multe detalii despre revenirea muzicianului la București aflăm din interviul ce urmează.


Moritz Gnann, ne bucurăm că sunteți din nou la București. Ultima dată v-am putut vedea pe această scenă în cadrul Festivalului RadiRo. Cu ce impresii ați rămas de atunci?

Am amintiri minunate de la ultimul meu concert la Sala Radio. Publicul a fost foarte numeros, foarte implicat și cald. Am simțit că cei din sală erau cu adevărat implicați în ceea ce se întâmpla pe scenă.


Este totuși prima oară, de data aceasta, când dirijați Orchestra Națională Radio și ați avut deja mai multe repetiții. Cum decurge colaborarea cu muzicienii din orchestră?

A fost o colaborare foarte plăcută. Orchestra cunoaște foarte bine piesele pe care le-am ales. Sunt deschiși noilor sugestii. Am avut câteva zile de repetiții foarte intense.


Ați ales calea pe de o parte sigură și, pe de alta, foarte dificilă, a unui program cu lucrări celebre.
Cum arată viziunea ddumneavoastră asupra acestei seri?

M-am sfătuit cu cei din conducerea orchestrei, am avut câteva sugestii. Am căzut de acord asupra acestui program, care cuprinde într-adevăr numai lucrări foarte cunoscute, dar foarte diferite din punct de vedere stilistic. Sunt toate adevărate bijuterii muzicale. Sper că publicul se va bucura de acest program minunat. Uvertura Egmont este o piesă foarte umană pentru mine ; parcurge, într-un timp foarte scurt, toate emoțiile; apoi, este Simfonia a II-a de Brahms, considerată cea mai pastorală, cea mai veselă simfonie a sa, ceea ce este parțial adevărat, însă regăsim și momente foarte întunecate, cu o parte lentă destul de tristă. Iar între cele două, aștept cu nerăbdare să cânt cu violonistul Bogdan Zvorișteanu, unul dintre cele mai apreciate concerte pentru vioară din muzica clasică, și anume cel de Ceaikovski.

Interviu realizat de Ana Diaconu