Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. SIMN. Interviu cu compozitoarea Maia Ciobanu

Publicat: miercuri, 22 Mai 2019 , ora 9.23

 Vineri, 24 mai, puteți asculta în direct la Radio România Muzical, de la ora 19.00, un concert din cadrul Săptămânii Internaționale a Muzicii Noi, în cadrul căruia se interpretează mai multe lucrări în primă audiție, printre care și Concertul pentru trombon și orchestră de Maia Ciobanu.

Doamnă Maia Ciobanu, pe data de 24 mai, concertul dumnevoastră pentru trombon și orchestră va avea primă audiție absolută, la Sala Radio, în cadrul Săptămânii Internaționale a Muzicii Noi. Cum ați descrie lucrarea pentru potențialii ascultători, fie că se vor afla în sală sau vor urmări transmisiunea directă la Radio România Muzical?

Este o lucrare nouă, este o lucrare scrisă special pentru un solist special, Barry Web, un vechi prieten al muzicii românești. Este cam greu de descris, ca orice muzică, zic eu, pentru că, hai să cităm pe Celibidache, "muzica transmite ceea ceva dincolo de sunete". Ori dacă nu transmite și dacă nu se simte ceva dincolo de sunete și dincolo de cuvinte, e greu spre imposibil să spui ce spune muzica. Muzica spune ceea ce spune ea cu sunete. Mai ales Orchestra Națională pe care o cunosc de multă vreme și cu care am colaborat minunat de fiecare dată, mă bazez pe Barry Web și sper ca ascultătorii să se bucure și să găsească sensul a ceea ce am vrut eu să transmit.


Trombonul este un instrument rar întâlnit ca solist. De ce ați făcut dumneavoastră această alegere și în ce măsură v-a influențat colaborarea cu excelentul instrumentist Barry Web?

Cred că m-a influențat, într-adevăr, nu numai de personalitatea lui Barry Web, dar și personalitatea instrumentului, pentru că trombonul este un instrument care favorizează tensiunea, dramatismul și de asemenea, e în stare să spună mai mult decât simpla tensiune ca să spunem așa și are momente care poate fi foarte cantabil, foarte liric, deci are o paletă foarte bogată, foarte interesantă. E un instrument care are foarte multă expresivitate.


Ce proiecte aveți pentru viitor?

Aș dori să continui cu un proiect mai vechi, numit Jurnal. Mai am de făcut niște muzici combinate cu video, vizual și un pic electronică și de asemenea, poezie. Am în vedere o colaborare cu o coregrafă cunoscută, dar nu vreau să anticipez lucrurile. Deci am mai multe proiecte pe măsuța mea. În ceea ce mă privește, nu pot să fiu decât să fiu mulțumită, în primul rând de colaborarea cu Orchestra Națională Radio și cu excelentul dirijor Gheorghe Costin. E o colaborare mai veche și sper să se bucure și publicul de ceea ce am făurit noi împreună.


Interviu realizat de Vlad Matei