Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Istvan Toth

Publicat: luni, 20 Mai 2019 , ora 12.38

Cea de-a XV-a ediție a Festivalului Muzicii Maghiare s-a încheiat în data de 17 mai cu un recital susținut de Janos Balazs.


În perioada 14-17 mai, la Institutul Balassi, s-a desfășurat ediția cu numărul 15 a Festivalului Muzicii Maghiare, dedicată memoriei lui Gyorgy Cziffra. Având în vedere acest fapt, concurenții au prezentat piese din repertoriul marelui pianist. Cum a apărut această idee și care au fost reacțiile concurenților?

Din acești 15 ani am avut foarte multe succese muzicale, aici. Acum 25 de ani a murit Cziffra Gyorgy și am consacrat acest festival, a 15 ediție, comemorării acestui pianist. A fost acceptat de concurenți, stilul marelui pianist și au cântat piese pe care Cziffra Gyorgy a cânta în vremea lui.


Vorbiți-ne, vă rog, despre juriu. Cum a fost alcătuit?

Acum 15 ani a pornit acest festival cu Ludovic Bacs, compozitor și mai ales dirijor, cu domnul compozitor Dumitru Capoianu, al treilea membru de juriu era Csiki Boldizsar și acești trei oameni au pus bazele acestui festival. Astăzi avem în juriu cinci oameni: Ioan Dobrinescu, compozitor din București, Ecaterina Stan, muzicolog, domnul prof.univ.dr. Alexandru Matei, doamna Makkai Gyongyver, muzicolog de la Universitatea din Târgu Mureș și eu, Toth Istvan, dirijor coral.


Care au fost laureații acestei ediții a concursului?

Locul II a fost câștigat de Cornelius Zirbo și pianista Miriam Drașoveanu. Ei vor susține un concert la Bruxelles. Locul II a fost câștigat de Dioszegi Benjamin. El va cânta la Academia Maghiară din Roma și primul loc a fost câștigat de Duo PERCUSSIONEscu, compus din Irina Rădulescu și Răzvan Florescu vor cânta la Institutul Cultural Maghiar Balassi din Paris. Ne bucură faptul că sunt artiști tineri și foarte, foarte buni.


Invitatul special al acestei ediții a fost Janos Balazs, pianist distins cu premiul Liszt și fondator al Festivalului Cziffra din Budapesta. Cum a influențat prezența acestuia desfășurarea festivalului?

A cântat acum câțiva ani și îi place foarte mult să vină aici la București. A cântat vineri seara piese cântate de Cziffra Gyorgy și transcrieri de Cziffra Gyorgy, pentru că el este fondatorul festivalului Cziffra Gyorgy din Budapesta.

Interviu realizat de Petre Fugaciu