Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Festivalul de Jazz de la Sibiu - interviu cu Simona Maxim, director executiv

Publicat: miercuri, 15 Mai 2019 , ora 11.02

Începe joi 16 mai, Festivalul de Jazz de la Sibiu, ediția cu nr. 49 - o cifră care ne obligă să vorbim despre cel mai longeviv festival din România, în care de-a lungul timpului au evoluat nume legendare - Toots Thielemans, Archie Shepp, Didier Lockwood, Dee Dee Bridgewater, Jan Garbarek, Bill Evans, Charles Lloyd, Birelli Lagrene, Chucho Valdes, Arturo Sandoval, de asemenea cei mai importanți artiști români. De această data sunt invitați muzicieni din opt țări, cu o varietate de proiecte de la jazz-ul contemporan, la jazz-ul latino și cel de inspirație clasică. Dincolo de concertele în sine, se promovează în această ediție un nou concept - citez de pe site-ul festivalului "ce reunește muzica și spiritul locului", implicit publicului i se va propune să descopere bogata ofertă culturală (și culinară) a orașului. Mai multe amănunte aflăm din interviul pe care Simona Maxim - director executiv al festivalului ni l-a acordat.

De peste patru decenii se vorbește despre Festivalul de Jazz de la Sibiu. Nici în această primăvară nu facem o excepție, din fericire - Simona Maxim,  te rugăm să ne oferi un tablou cât mai cuprinzător al evenimentului.

Vă invităm cu drag la Sibiu, pentru patru zile și patru nopți în care va domni o atmosferă absolut electrizantă, dată, în primul rând, de muzica de cea mai bună calitate. Vom începe seria de concerte, joi seara, cu grupul belgian Broes. Ei combină în mesajul lor muzical atât folclorul tradițional, muzica clasică, cât și world music și jazz. Vineri seara, îl primim la Sibiu, din nou, pe Marcin Pater cu Trio-ul său, câștigătorul Competiției de Jazz de la Sibiu de anul trecut. De asemenea, vor concerta muzicieni din Luxemburg, Ungaria, iar seara se încheie cu un concert extraordinar susținut de Sergio de Lope Quintet din Spania, în ritmuri de flamenco jazz.


Am observat, acoperiți o arie stilistică extrem de largă.

Intotdeauna. Festivalul de Jazz de la Sibiu este plin de culoare. În programul artistic, stilurile de jazz și influențele din alte genuri muzicale se manifestă la tot pasul. Așadar, mergem în zona de folclor, jazz - orient, jazz, musică clasică și jazz, blues. Anul acesta avem un Trio de blues din România, Adi Bărar Band, pe care îl promovăm - Adi Bărar care este rocker la bază, dar care iubește enorm de mult blues-ul și a creat acest proiect.


Alte prezențe românești?

Avem o prezență de mare clasă, Cristian Soleanu Quintet. Proiectul lui Cristian Soleanu este The Best Off Romanian Jazz, pentru că are alături de el muzicieni de mare clasă din jazz-ul românesc, Sorin Romanescu - chitară, Michael Acker la bas, Albert Tajti - pian și Vlad Popescu la tobe.


Ați amintit despre muzica clasică. Apare în program și acest concert, Lords of the Organ, susținut de Rakasz Gergely la Biserica Reformată, în 17 mai. Aveți în viitor intenția de a vă extinde și pe această linie a muzicii clasice?

Bineînțeles. Noi, întotdeauna am iubit muzica clasică. Pe scena Festivalului de la Sibiu a existat un program Gershwin la un moment dat, cu o orchestră simfonică și Dan Mizrahi la pian. Acum nu vreau să dezvălui foarte multe. Anul viitor ne așteaptă ediția 50 și pregătim niște surprize...


Există, ca în fiecare ediție, concertele speciale dedicate copiilor.

Așa este. Acordăm o atenție deosebită tinerei generații. Mă bucur foarte mult că, de multe ori, prin copii ajungem la părinți. S-a întâmplat ca părinții să nu fie fani de jazz, dar văzând că este o activitate muzicală pentru copii, rămân și la festival.


Ce ați gândit pentru proiectul Street Jazz?

Întrucât, festivalul are loc în aer liber, în Piața Mare, automat, tot centrul Sibiului răsună de muzică. Avem muzicieni care întrețin această atmosferă, muzicieni diverși. Ideea acestui proiect de Street Jazz este să facem ca în aceste zile, orașul să respire muzică, măcar în centrul istoric. Ca o concluzie, trebuie să menționez ultima seară de festival care debordează de latin jazz. Conexiunea între tango și jazz și muzica cubană. Deci, încheiem anul acesta în pași de dans. Vă așteptăm la Sibiu.


Interviu realizat de Marina Nedelcu