Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu clavecinista Cipriana Smărăndescu

Publicat: luni, 13 Mai 2019 , ora 12.46

Festivalul de muzică barocă La Stravaganza se desfășoară la Cluj până în data de 20 iunie.

Festivalul Internațional La Stravaganza de la Cluj a început în data de 8 mai. Cum s-au desfășurat evenimentele de până acum?

Din 8 mai au fost două foarte frumoase concerte - unul cu muzică vocală și muzică instrumentală din baroc, iar aseară un recital jubiliar al ansamblului Fonte di Gioia, care împlinea 10 ani de activitate. Un ansamblu format din tineri, dar, iată, cu o experiență foarte mare, un concert foarte frumos, un sunet extraordinar al acestui ansamblu, o sensibilitate foarte mare.

Sunt pregătiri din ce în ce mai susținute pentru a începe mâine Concursul de clavecin. S-au înscris deja 17 candidați din Japonia, România, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, Ucraina și Italia. Deci, iată, o participare extraordinară la acet concurs internațional de clavecin! Sunt tineri care studiază în universități foarte importante - la Haga, la Berlin - deci, avem o participare extraordinar de bună. În plus, 6 studenți de la Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj Napoca. Singura părere de rău este că Universitatea de Muzică din București nu a trimis nici un student, dar oricum este o participare foarte mare din partea României.

În plus, că să ajung la partea mea profesională, clavecinistică, mă pregătesc pentru recitalul din această seară care va fi extraordinar de emoționant pentru că mă aflu în sala Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei unde mă simt la ca sfârșitul secolului XVIII-începutul secolului XIX, pentru că sunt înconjurată de instrumente de o foarte mare valoare. Voi cânta atât la clavecin, cât și la o orgă pozitiv construită de Johann Baumgarten în 1752. Este o bijuterie acest instrument, o orgă care a fost donată Muzeului din Cluj în 1914. Pe lângă această, în sala de concerte sunt alte instrumente expuse, tot de la sfârșitul secolului al XVIII-lea-începutul secolului XIX. Deci, o atmosferă extraordinar de emoționantă!


Cum ați ales programul pentru recitalul dumneavoastră?

Este un program pe care eu îl iubesc enorm de mult pentru că pleacă din tinerețea mea. După ce am studiat la București am studiat la Vicenza cu Patrizia Marisaldi, una dintre discipolele colii de clavecin Ton Koopman și e clar că m-am axat foarte mult pe repertoriul bachian pe care l-am iubit încă de mică. Tocmai de aceea am înregistrat deja două compact-discuri cu muzică de Bach - primul, cu invențiuni două și trei voci, al doilea... albumul pentru Anna Magdalena Bach. Iar ușor, ușor, în decursul anilor, am creat un program care se axează pe muzica lui Bach și a discipolilor săi, cum ar fi Christian Petzold, pe lângă fiii acestui mare compozitor, care și ei îmbărțișau cariera de compozitor. Deci, e un program care vizează toată epoca lui Bach și, în plus, încerc să alternez lucrări mai grele, cum ar fi Fantezia romantică și fuga în re minor sau Tocata în mi minor, cu lucrări mai accesibile publicului, care fac parte din albumele pentru Anna Magdalena Bach și Wilhelm Friedemann Bach, lucrări și cu scop didactic. Este un program care vrea să îmbine puțin cam tot ceea ce înseamnă muzica în vremea lui Bach.


Faceți parte din juriul Concursului Internațional "La Stravaganza" , care se desfășoară în 11 și 12 mai. Cum se va desfășura acesta?

Mâine vom asculta toată ziua toți concurenții - va fi prima etapă, iar la sfârșitul zilei vom alege 6 sau 8 finaliști, care vor evolua duminică dimineață în etapa finală. Iar la prânz se vor ști deja laureații, urmând ca seara să fie prezenți în Gala laureaților premianții acestui concurs.


Care sunt evenimentele ce au loc în continuarea Festivalului?

În continuarea festivalului vor fi prezente alte ansambluri precum ansamblul Sectio Aurea de la București. După aceea, duminică seara va fi Gala laureaților - un concert deschis publicului, bineînțeles. În paralel, sunt și cursuri de măiestrie atât pentru clavecin cât și pentru improvizație de orgă. Luni, 13 mai, va fi un recital cameral Parthenia inviolata. Vom continua și săptămâna viitoare cu alte concerte... concertul orchestrei Transilvania Galante și portrete ale Orientului și ale Occidentului. Deci, iată, un parcurs concertistic extraordinar de plin în aceste zile la Cluj Napoca!


Interviu realizat de Petre Fugaciu