Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Sebastian Crăciun, Presedinte al Asociatiei Pro Valores

Publicat: vineri, 19 Aprilie 2019 , ora 12.55

Domnule Sebastian Crăciun, sunteți președintele Asociației Pro Valores, asociație ce anual organizează Concursul "Drumul spre celebritate". Pe 24 aprilie îi vom asculta pe câțiva dintre laureații celei de-a IX-a ediții, derulată anul trecut. Cum ați descrie această ediție 2018 din punctul de vedere al organizatorului?

O ediție foarte densă, foarte complicată pentru că a avut participare internațională. Au fost reprezentanți și ai pianului, și ai instrumentelor cu coarte, și ai instrumentelor de suflat, și ai artei lirice. Am avut patru secțiuni mari pe mai multe categorii de vârstă, iar la Sala Radio vor veni să-și ridice cel mai important premiu - acela de a cânta cu Orchestra de Cameră Radio - cei trei câștigători ai trofeelor de anul trecut: Andra Mărgineanu de la secțiunea Pian, violonista Andra Matei de la secțiunea Instrumente cu coarde și Juhasz-Boylan Pal-Karoly, basul surprinzător de la Timișoara, care anul trecut a electrizat în finala concursului.


Cum se deosebește cea de-a IX-a ediție față de restul edițiilor?

Până în anul 2017, aduceam copii din toate școlile și liceele bucureștene care aveau drept de vot și ei în proporție de 50% - era și un juriu de specialitate - hotărau cine va merge în finală. Apoi au fost două ediții dedicate numai pianului. Anul trecut am încercat să revenim la formula prin care dăm posibilitatea tuturor slujitorilor instrumentelor din România și nu numai să încerce să meargă pe acest drum al celebrității.


Miercuri, 24 aprilie, Radio România Muzical va transmite în direct Gala Laureaților Concursului "Drumul spre celebritate", ce se va desfășura în compania Orchestrei de Cameră Radio dirijată de Radu Popa. Soliștii, foarte tineri, sunt poate mai puțin cunoscuți publicului. Ce ar trebui să știm despre ei înainte de intrarea în sala de concert?

Pe 24 aprilie este un concert cu o semnificație aparte. Este, pe de-o parte, Gala Concursului "Drumul spre celebritate" ediția a IX-a, dar va avea și un final mai spectaculos, dedicat Centenarului și dedicat relațiilor româno-italiene. Puțini dintre români știu că Italia a trimis foarte mulți soldați să ajute România în Primul Război Mondial; numai în București sunt peste 1200 de cruci ale acestor soldați și-i vom omagia în finalul galei din 24 aprilie, în compania Orchestrei de Cameră Radio, a Corului de Copii Radio condus de Răzvan Rădos. Vor fi piese de arme și românești și italiene. Cei trei soliști sunt, putem spune, tineri muzicieni maturi, pentru că Andra Matei este membră a Filarmonicii "George Enescu", Andra Mărgineanu este o pianistă care a mai câștigat concursuri importante, este discipol al lui Vlad Dimulescu, este la finalul studiilor la Universitatea Națională de Muzică din București. Iar surpriza foarte plăcută cred că va fi basul de la Timișoara, elev al Sorinei Munteanu, Juhasz-Boylan Pal-Karoly care, pe lângă o voce cu totul deosebită, are și un simț al umorului debordant și abia aștept să văd cum va reacționa în fața publicului de la Sala Radio.


Interviu realizat de Vlad Matei