Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Ciprian Țuțu

Publicat: joi, 18 Aprilie 2019 , ora 10.54

Joi, 25 aprilie 2019, de la ora 19:00, Orchestra Națională Radio și Corul Academic Radio, dirijate de Kaspar Zehnder, vor interpreta Un Recviem german, op. 45 de Johannes Brahms, soliști fiind soprana Bianca Mărgean și bas-baritonul Cătălin Toropoc.

Care este atmosfera de lucru la repetițiile pentru Recviemul de Brahms?

Atmosfera este foarte plăcută, practic noi ne transpunem în viața reală. Cu toții suntem, bănuiesc, creștini și așteptăm sărbătorile pascale, deci, cumva și pentru noi, în calitate de muzicieni este o pregătire a spiritului pentru sărbătorile care urmează.


Cum vedeți maniera lui Brahms de a trata o lucrare de acest tip față de alți compozitori?

Brahms sau Recviemul lui Brahms, mai bine spus, este un recviem special. Pentru ansamblul coral, Recviemul de Brahms este una din cele trei mari lucrări de anvergură, alături de Missa Solemnis de Beethoven și de Marea Missă în si minor de Bach. Brahms este compozitorul care sparge puțin tiparele acestui gen, al recviemului, alegând în primul rând un text, care nu mai este cel al missei, ci este o selecție făcută de însuși Brahms din texte biblice. Totodată sub aspect muzical, Brahms, știm cu toții că este un compozitor orientat mai degrabă spre trecut, iar lucrul acesta transpare și în Recviem, prin faptul că întâlnim în cele șapte părți ale Recviemului, sonorități ale muzicii renascentiste, dacă vreți. În alte momente, muzica sa ne poartă cu gândul către o cantată barocă. Identificăm clar, dacă vreți, temeinicia și tehnica contrapunctului bachian, de asemenea, dacă vreți, reminiscențe din Simfonia a IX-a de Beethoven, Freude! Freude! Necesită un soi de istorie a muzicii de până la el.


Vă rog să ne vorbiți despre colaborarea cu dirijorul Kaspar Zehnder.

Abia aștept întâlnirea cu dumnealui și o așteptăm cu toții. Sunt convins că va fi o muzică cu totul și cu totul special creată.


Interviu realizat de Vlad Ghinea