Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Ciprian Marinescu revine pe scena de la Sala Radio

Publicat: marți, 16 Aprilie 2019 , ora 10.43

Concertul susținut de Orchestra de Cameră Radio și de Corul Academic Radio miercuri, 17 aprilie 2019, de la ora 19:00, va propune un program integral Mozart. Solistul Concertului nr. 3 pentru vioară și orchestră în sol major va fi Alexandru Tomescu, iar soprana Mădălina Barbu, mezzosoprana Maria Miron, tenorul George Vârban și basul Ion Dimieru vor fi soliștii Recviemului în re minor. La pupitrul dirijoral se va afla Ciprian Marinescu.

Cum ați ales programul concertului?

Programul concertului, întotdeauna îl aleg în funcție de orchestră, nu numai de ceea ce gândesc eu și ceea ce vreau eu. Aici, având în vedere că avem o orchestră de cameră, Orchestra de Cameră Radio, am ales să fac Mozart. Inițial a fost vorba despre Recviemul de Mozart. Normal, aici este o lucrare mai amplă, cu cor, dar instrumental nu este așa de amplă, precum o orchestră simfonică de Brahms. După aceea a venit normal, lucrarea solistică. Eu, de acord cu conducerea și cu solistul Alexandru Tomescu, am ajuns la concluzia să facem tot un Mozart, Mozart 3 de vioară.


Vorbiți-ne puțin despre colaborarea cu Alexandru Tomescu.

Sincer să fiu, este prima mea colaborare cu dumnealui. Eu l-am ascultat de foarte multe ori, și în concerte. Mi-aduc aminte, chiar și anul trecut, când am revenit aici în țară am fost la un concert. Dumnealui a cântat Sibelius, cu un prieten de-al meu, dirijor, un japonez, maestrul Otomo. Pot să spun că îl admir foarte mult și că este un violonist extraordinar, cu niște calități deosebite. Acum va rămâne să vedem cum va fi colaborarea cu dumnealui, dar sunt convins că va fi o colaborare superbă.


La sfârșitul lui martie s-a desfășurat la Oradea cea de-a noua ediție a Festivalului Primăverii, unde v-ați aflat pe scenă, alături de tineri muzicieni din Japonia. Plănuiți și a zecea ediție?

Da, o plănuiesc, pentru că am o relație foarte frumoasă cu această orchestră și cu acest oraș. Atunci când te simți bine undeva și când îți face plăcere și oamenii sunt binevoitori, revii tot timpul cu o mare plăcere.


Sunteți foarte apropiat de domeniul muzicii de cameră. Veți reveni cu un proiect și pe această latură?

Cânt multă muzică de cameră, trio-uri, cvartete. În luna mai, Răzvan Suma va veni la mine în Japonia. Vom avea și acolo un concert cu trio, deci, pe viitor și în Japonia și aici și mai am niște concerte și în Tbilisi. Tot timpul voi fi atașat de muzica de cameră, pentru că am plecat de la muzica de cameră și voi rămâne tot timpul un iubitor de muzică de cameră.

 


Interviu realizat de Vlad Ghinea