Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Recital în cadrul proiectului 'Moștenitorii României muzicale' - interviu cu Cristina Comandașu

Publicat: luni, 15 Aprilie 2019 , ora 14.04

Pe scena Sălii radio, violoncelistul Andrei Ioniță și pianista Naoko Sonoda vor susține un recital în cadrul proiectului Moștenitorii României muzicale, organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera. Mai multe detalii despre planificarea evenimentului și viitorul proiectului ne oferă Cristina Comandașu


În această seară, în cadrul Proiectului "Moștenitorii României Muzicale", are loc un recital extraordinar susținut de violoncelistul Andrei Ioniță și pianista Naoko Sonoda. Care e motivul pentru care au fost aleși cei doi muzicieni?

Motivul a fost unul foarte simplu. În primul rând, m-am gândit la Andrei Ioniță. În clipa când spunem "Moștenitorii României Muzicale", cred cu adevărat că el este unul dintre cele mai reprezentative nume de astăzi pentru arta interpretativă românească în general, dar el este, de asemenea, și un tânăr de doar 25 de ani, care la doar 21 de ani câștiga Concursul Ceaikovski de la Moscova. Știu foarte bine că e un public în București care-l așteaptă și ne dorim de fapt ca Andrei să revină cât mai des acasă, așa că opțiunea pentru Andrei Ioniță evident a fost una foarte simplu de făcut. Faptul că apare alături de Naoko Sonoda a fost opțiunea lui; este pianista cu care cântă foarte des, cel puțin de când a câștigat Concursul Ceaikovski de la Moscova; ea este un pianist acompaniator specializat în repertoriul pentru violoncel și pian, este pianist acompaniator și la Carnegie Hall din New York, așa ca să ne gândim că acesta este nivelul. Este primul recital pe care Andrei Ioniță îl susține la București alături de Naoko Sonoda și, pentru ei, așa cum declara chiar Andrei, este o mare bucurie.


Alături de postul nostru, coorganizator al Proiectului "Moștenitorii României Muzicale" este Rotary Club Pipera. Cum a început acest parteneriat?

Parteneriatul a început anul trecut. Radio România Muzical a organizat un festival de pian care s-a intitulat "Moștenitorii României Muzicale" - l-am gândit ca un omagiu adus de postul nostru Centenarului României Mari - și atunci l-am întrebat pe președintele Clubului, pe domnul Dan Popescu, dacă nu dorește să se implice în susținerea onorariului unuia dintre cei trei pianiști care au cântat atunci în cadrul festivalului; ceea ce a și făcut și am fost foarte recunoscători pentru acest lucru. Ulterior, având în vedere succesul de care s-a bucurat festivalul nostru și reacțiile pe care le-a avut chiar și Clubul Rotary Pipera asupra implicării sale în acest proiect, a fost, ca să fiu sinceră, chiar dorința lor expresă să continuăm și nu doar pentru un an. Noi avem deja semnat un parteneriat pentru următorii trei ani, în care ei se angajează să susțină financiar acest proiect - însemnând onorariile artiștilor și o parte din cheltuielile de promovare, lucru care este, evident, extrem de important și pentru care suntem foarte recunoscători.


Înțeleg că recitalul se adresează unui public diferit față de cel obișnuit cu concertele de la Sala Radio. Cum s-a reflectat acest fapt în alegerea programului și în organizarea recitalului?

N-aș spune că este neapărat diferit, ci aș spune că este completat de acei oameni care poate nu reușesc să vină în mod obișnuit la un recital cu muzică clasică, în primul rând din cauza timpului. Noi știm foarte bine că aceia care lucrează în funcții de răspundere și în corporații importante, lucrează foarte mult; uneori, nu au disponibilitatea nici fizică, nici psihică de a sta la un concert de mai bine de două ore. Așa că noi ne-am gândit că recitalurile noastre nu vor avea pauză, sunt doar 60 de minute de muzică foarte concentrate și care se adresează unui public foarte larg. De fapt, noi am dorit să facem ceea ce facem în general la Radio România Muzical, să aducem muzica clasică pentru toți și acești "pentru toți" îi include și pe acești oameni pe care chiar mi-aș dori foarte mult să-i avem aproape, oameni mai tineri, oameni care sunt foarte implicați în viața profesională și care totuși își mai găsesc timp și-și dau seama că este important să-și facă timp și pentru ceva de suflet.


Ce urmează în cadrul Proiectului "Moștenitorii României Muzicale"?

După 15 aprilie - Andrei Ioniță, vom avea la Sala Radio pe 6 iunie pe pianista Axia Marinescu. Este unul dintre numele cele mai importante românești care activează astăzi în Franța. Ea propune un recital multimedia - lucrări franceze dar și românești însoțite de proiecții ale unor tablouri semnate de autori români în special din perioada impresionistă și post-impresionistă. Apoi, în 12 octombrie, o avem pe violonista Ioana Cristina Goicea alături de partenerul său de recital, pianistul Andrei Banciu - un program în special axat pe rpertoriul de virtuozitate. Iar în 14 noiembrie, pianista Sînziana Mircea de asemenea ne propune un recital complex, însoțit de proiecții multimedia, un Chopin pentru secolul XXI, dar vor fi și lucrări reinterpretate în stil flamenco din creația lui Chopin și pentru chitară. Ea ne va propune deci ceva cu totul ieșit din comun.


Interviu realizat de Petre Fugaciu