Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Alexandru Șipa, președintele Fundației Muzza

Publicat: vineri, 5 Aprilie 2019 , ora 9.28

Domnule Alexandru Șipa, premiile anuale de jazz oferite de Fundația Muzza, au devenit o tradiție în peisajul muzical românesc. Care sunt criteriile care vă determină să alegeți un anume artist sau proiect?

În primul rând, valoarea lor, producțiile din anul precedent, calitatea acestor producții, noutatea, inventivitatea, creativitatea, prezența scenică în manifestările din țară sau străinătate.


Bănuiesc că nu este ușor să acoperiți întregul fenomen muzical la nivel de țară. Cum realizați acest lucru?

Aveți perfectă dreptate. Chiar dacă suntem cinci membri ai juriului, cu tot regretul nu putem acoperi nici toate zonele, nici toate evenimentele și cu atât mai puțin, să cunoaștem toți participanții, mai ales tinerii, în diferite festivaluri-concursuri, așa că, sigur, gala este o selecție a acestor evenimente și artiști muzicieni, dar mai este o ediție și la anul, sperăm că încă cel puțin doi-trei ani, până la ediția 20, apoi vom mai vedea ce va mai fi.


În general promovați o anumită direcție prin aceste premii sau sunteți deschiși în fața experimentelor de orice factură apărute în jazz-ul contemporan, care este atât de divers?

Este o întrebare bună. În prinicipiu suntem atrași, sprijinim, promovăm jazz-ul contemporan, proiectele noi, dar evident, ținem cont și de jazz-ul tradițional sau mainstream. Important este ca și acel jazz tradițional sau mainstream să fie abordat de interpreți, de formații printr-o viziune nouă, modernă, cât se poate de proprie, autentică și nu departe de filonul românesc, de ethosul românesc. Mă gândesc aici la etno-jazz. Avem interpreți, formații, producții de albume foarte valoroase, indiferent că sunt din România sau din Republica Moldova, din țară sau din diaspora.


Să înțelgem că printre invitați, nume binecunoscute publicului iubitor de jazz, îi vom regăsi pe câștigători?

Da, evident. Este oarecum legată lista de invitați de pe afiș cu cea de laureați. Nume, printre care, cei premiați la edițiile anterioare, precum Teodora Enache,  Sorin Zlat, A.G. Weinberger sau Marcian Petrescu&Trenul de noapte. Deci, pe lângă aceștia sunt câțiva care nu au mai fost nici măcar nominalizați în edițiile trecute. Mă gândesc la Sebastian Burneci, care are un CD foarte valoros, realizat anul trecut. Mă gândesc la Adrian Naidin, un exponent al stilului etno-jazz, apoi Andrei Cerbu&The Cross Roads, Petho Csaba din Târgu Mureș, voce și chitară sau Trio Dora Notărescu din București, de origine gălățeancă. Dar  mai lăsăm și alte surprize pentru cei care vor fi prezenți la această ediție a Galei Premiilor de Jazz,  duminică, ora 18.30, un adevărat festival într-o seară-gală de jazz la Hard Rock Cafe.


Interviu realizat de Marina Nedelcu