Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Dorin Ioniță despre ediția a VIII-a a Festivalului 'Vară Magică'

Publicat: duminică, 31 Martie 2019 , ora 10.27
Lanto Communication continuă seria verilor magice la Ateneul Român, cu ediția a VIII-a a Festivalului Internațional "Vară Magică", ce se va desfășura în perioada 10 iulie - 21 august 2019. Anul acesta evenimentul este dedicat împlinirii a 560 de ani de atestare documentară a orașului București și a 360 de ani de când acesta a devenit capitală a Țării Românești, desfășurându-se sub egida "București 560". Detalii despre programul festivalului am aflat de la Dorin Ioniță, directorul Lanto Communication.

Ați anunțat oficial, în urmă cu câteva zile, lansarea ediției a VIII-a a Festivalului "Vară Magică". Se desfășoară, de această dată, sub sloganul "București - 560". Vă rog pe dumneavoastră să ne povestiți cum ați ajuns la ideea de a dedica festivalul acestei aniversări.

Anul acesta se împlinesc 560 de ani de atestare documentară a Bucureștiului și 360 de ani de când Bucureștiul este capitală. Și atunci, în această ediție de vară, Bucureștiul merită omagiat. Avem un oraș frumos, un oraș european.

Ați structurat festivalul în 13 concerte. Cine sunt invitații acestei ediții?

Este o listă destul de lungă. Vom începe cu orchestra Virtuozii din București și nu întâmplător, pentru că se numesc Virtuozii din București și spuneam de sărbătoarea de 560 de ani a orașului București; participă dirijorul Horia Andreescu și Sergey Malov, violonist, într-un program integral Beethoven. Eu am îndrăznit să îi dau și un titlu acestui concert. L-am numit "Văpaie și destin"pentru că sunt lucrări din acea perioadă în care Beethoven conștientizează pierderea auzului. Avem cele 12 contradansuri, Concertul pentru vioară și orchestră în Re major și Simfonia a II-a, care pregătește tocmai acest lucru și ne anunță destinul lui Beethoven. În al doilea concert, pe 11 iulie, Alexandru Tomescu a aranjat o întâlnire între vioara lui Stradivarius și bandeneon. La bandeneon, Omar Massa, într-un program în care, iată că vom asculta mult Piazzolla, iarăși Beethoven - un duo în do major, Massenet, Bach; aș numi acest concert „Stradivarius pasional”. Avem Orchestra Națională de Tineret a Danemarcei, Orchestra Națională de Tineret a Portugaliei, Orchestra Națională de Tineret a Olandei, de două ori Orchestra Română de Tineret, Orchestra Sinfonietta Junior, cu Horia Andreescu și Alexander Sitkovetsky la vioară. Un concert iarăși integrală Beethoven, l-am numi "Sunetul destinului". La pian, Constantin Sandu, un pianist român, stabilit de vreo 25 de ani în Portugalia, alături de Stefan Horvath și Răzvan Suma. Vom mai avea Kamerata Krondstadt și încă un concert, aș zice eu, inedit, cu muzică barocă. În 25 iulie, Musica Ricercata, dirijor Gabriel Bebeșelea, solistă Rodica Vică, într-un program integral Bach.


Spuneți-ne, în final, începând de când și de unde se pot achiziționa biletele pentru Festivalul Vară Magică.

Din 15 aprilie se vor pune în vânzare abonamentele pentru festival, prin bilete.ro și de la 1 mai și biletele pentru concerte, tot prin bilete.ro.


Interviu realizat de Ana Diaconu