Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Alexandra Dariescu - Invitata săptămânii la Radio România Muzical

Publicat: vineri, 29 Martie 2019 , ora 11.48

Pianista Alexandra Dariescu concertează vineri, 29 martie 2019, alături de Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijoarei Tianyi Lu. Pe afișul evenimentului figurează piesa Skyline din suita simfonică Music for a Great City de Aaron Copland, Fantezia pentru pian și orchestră de Nadia Boulanger și Simfonia în mi minor Din lumea nouă de Antonin Dvoűák. Alexandra Dariescu a vorbit despre prezenta ei pe scena Sălii Radio în cadrul emisiunii Perpetuum mobile, realizată de Lucian Haralambie.


Cu ce gânduri revii la Sala Radio?

Cu cea mai mare bucurie. De-abia aștept să revin pe scenă, să cânt alături de această orchestră minunată. Sunt colegi cu care am copilărit, prieteni pe scenă și împreună cu dirijoarea Tianyi Lu.


Câteva cuvinte despre întâlnirea cu Tianyi Lu...

Noi ne știm mai mult de pe social media. Suntem prietene și chiar am avut o repetiție foarte interesantă. Eu eram la Londra, ea era în Melbourne și am făcut repetiția pe skype; repetiție de o oră în care eu am cântat, ea a dirijat, ne-am pus de acord la tempouri, la viteze, la caracterul piesei, am vorbit o grămadă despre această piesă minunată și... uitați cum folosim tehnologia în secolul XXI!


Alexandra Dariescu, ai vorbit de lucrare în treacăt. Vei cânta piesa semnată de Nadia Boulanger - Fantezia pentru pian și orchestră. De ce această alegere?

Este o piesă extraordinară care, din păcate, nu este programată mai pe nicăieri. Mă bucur din suflet că putem face această colaborare. Bineînțeles, lucrările de compozitoare - vorbim și în trecut și acum - nu sunt la fel de promovate ca și lucrările de compozitori și cred că este, într-un fel, o datorie, o responsabilitate a noastră, a artiștilor, să promovăm și alte piese. Această fantezie de Nadia Boulanger este extraordinară! Are așa de mult dramatism, are linii foarte frumoase, bogate; aduce, așa, a muzică franceză, dar și un pic de Rahmaninov îmbinat cu un Skriabin... este o scriitură foarte frumoasă, foarte virtuoză și pentru orchestră și pentru solist. Și m-am bucurat din suflet când au venit foarte mulți colegi din orchestră după repetiție și mi-au spus ce mult se bucură că am adus această lucrare aici, la București.


Pentru că ai vorbit de lucrările semnate de compozitoare, a fost o misiune a ta luna aceasta să prezinți astfel de lucrări încă de la începutul lunii și ai făcut asta în Marea Britanie. Ce alte piese ai ales pe toată perioada acestei luni să prezinți celor de acolo?

Aș vrea să subliniez că nu este numai luna asta. În ianuarie am fost în Suedia, la Goteborg, unde într-un recital integral prima jumătate a fost dedicată compozitoarelor și a fost atât de bine primită această muzică; publicul mă întreba de ce nu este cântată mai mult. Am spus că nu știu, dar asta este misiunea noastră acum. Luna trecută am cântat Balada pentru pian și orchestră de Germaine Tailleferre cu Royal Liverpool Philharmonic la Liverpool Hall; o lucrare extraordinară, inspirată de Ravel, Tailleferre fiind singura femeie din Grupul celor Șase, un grup atât de important în anii 1920. Iar acum, luna aceasta, cu fantezia pentru pian și orchestră de Nadia Boulanger, pe care o cânt săptămâna viitoare cu BBC Symphony Orchestra și cu James Gaffigan la Barbican, care va fi dat în direct la BBC Radio 3.


Au fost selecțiuni din cele 24 de Preludii op.28 de Frederic Chopin în versiunea semnată de pianista Alexandra Dariescu. Alexandra, o să te rog să-mi vorbești despre aceste discuri. Sunt deja lansate primele două volume. Să facem o trecere în revistă a lor... Ce conțin primele două discuri și ce vom găsi pe cel de-al treilea?

Este un proiect extraordinar, o trilogie de preludii integrale. Primul volum, care a ieșit în 2013, are integrala preludiilor de Chopin și Dutilleux; al doilea volum - Șostakovici și Szymanowski; iar în al treilea volum, care va fi lansat pe 14 aprilie la Wigmore Hall, avem integrala preludilor de Lili Boulanger, Faure și Messiaen.


Iată un disc pe care îl vom difuza și noi la Radio România Muzical. Cât a durat toată această muncă pentru cele trei discuri pe care eu le am în față în aceste momente?

A fost un proiect foarte ambițios de la început. Știam ce compozitori vreau să arăt pe aceste discuri și este un fel de carte de vizită, pentru că dacă ne gândim la preludii, ne gândim bineînțeles la Chopin, dar ne gândim la Rahmaninov, la Debussy și chiar nu am vrut să înregistrez aceste preludii care sunt înregistrate de atâtea ori, zeci de mii de versiuni. Am vrut să aduc publicului ce va mai... unic, ceva mai diferit care... chiar când am cântat în concert aceste preludii, publicul a fost atât de încântat și încă o dată a spus "de ce nu ascultăm mai des?". Așa că sper din tot sufletul să placă ascultătorilor noștri și să se bucure. Pentru mine, este o victorie internă faptul că am terminat acest proiect care, cum am spus, a început în 2013 și, ca oricare proiect bun și care are ceva frumos și unic în el, durează câtva timp.


Și tot o carte de vizită este și proiectul "The Nutcracker and I" pe care l-ai început la finele lui 2017. Cum va continua acest proiect sau deja lucrezi la altceva?

Proiectul a avut o lansare fenomenală la Barbican, în Londra, și de acolo am mers într-un turneu mondial. Am mers în toată China, în toată Europa, în Emirate, în Australia. Este un proiect extraordinar care, într-adevăr, își atinge scopul, acela de a atrage generația tânără în sala de concerte. Este modul meu de a încerca să inspir tânăra generație să îndrăznească să viseze, să lucreze foarte, foarte mult și să nu renunțe niciodată la visele pe care le are. Totodată, cu acest proiect avem și audio-book, avem o poveste foarte frumoasă care este povestea mea, un fel de autobiografie integrată în povestea Spărgătorului de Nuci, care este pe acest CD foarte frumos; avem și cărțulia și povestea care este narată de Lindsey Rusell, o prezentatoare de emisiuni de copii foarte, foarte celebră în Marea Britanie, și îmi aduce mie aminte de clipele cele mai frumoase din copilărie, în care ascultam plăcile cu povești muzicale.

Deja în iunie și iulie pornim din nou într-un turneu iarăși în China, în Coreea de Sud, în America, îl ducem pentru prima dată în Liban... și, deja pentru Crăciun și Anul Nou bineînțeles că pornim din nou la drum cu el.


La final de interviu, Alexandra Dariescu, o să te rog să adresezi tu o invitație celor de acasă și celor care vor să vină în sala de concert mâine seară la Sala Radio, la concertul Orchestrei Naționale Radio.

Vă invit cu mare drag, pe fiecare în parte, la concertul pe care îl susținem la Sala Radio vineri seară, la ora 19.00. Sunt Alexandra Dariescu și alături de Orchestra Națională Radio împreună cu dirijoarea Tianyi Lu vă invităm la un concert de excepție în care veți asculta o lucrare extraordinară de Nadia Boulanger, care vă va aduce foarte multă bucurie în suflete. Sper din suflet să vă văd acolo sau să ne ascultați!