Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu flautistul Ion Bogdan Ștefănescu

Publicat: marți, 26 Martie 2019 , ora 13.08


Domnule Ion Bogdan Ștefănescu, în perioada 31 martie-8 aprilie organizați și susțineți Turneul 100% românesc împreună cu chitaristul Costin Soare. Cum a pornit acest proiect? Ce idei l-au generat?

Proiectul a apărut în mers firesc, până la urmă. Noi ne-am tot îmbogățit repertoriul pentru flaut și chitară și am ajuns la concluzia că avem chiar un program numai de muzică românească, de aceea se și cheamă Românesc 100% - un proiect care a venit, cumva, în continuarea celor desfășurate în anul centenarului. Este un proiect finanțat de AFCN și de Fundația Kitharalogos și facem o istorie a muzicii pentru că plecăm de la Anton Pann și ajungem până la compozitorii actuali - Șerban Marcu sau Ioan Dobrinescu - și trecem prin marii noștri creatori - George Enescu, paul Constantinescu, Tiberiu Brediceanu, Sabin Drăgoi ș.a.m.d. Am ales să fie pe inspirație folclorică, mai puțin însă George Enescu, care este prezent cu o piesă inedită - Rugăciunea de seară, o miniatură. Cu siguranță, toți cei care vor îndrăzni să vină la recitalul nostru se vor bucura fiindcă vor recunoaște temele populare românești.


Cum ați ales itinerariul turneului? Include atât orașe mari cât și centre unde muzica ajunge foarte rar.

Da, într-adevăr, e un itinerar destul de unitar fiindcă mergem foarte mult în zona Moldovei și inedit, dar eu am mai fost odată acolo cu Horia Mihail, la Tecuci, la Fundația Pelin. Deja e un loc în care se conturează stagiuni foarte serioase. Și ajungem și la București, unde partener ne este Universitatea Națională de Muzică, și vom avea recital în Sala "George Enescu". Turneul nostru se încheie cu o apariție în stagiunea Filarmonicii din Pitești.


Aveți în vedere și realizarea unor imprimări cu programul prezentat în turneu?

Da. Să știți că la ultima repetiție chiar asta am vorbit cu Costin Soare, că ar trebui neapărat să-l avem în palmares acest CD pentru că este splendidă muzica. De altfel, Fundația Kitharalogos a făcut și un parteneriat și recitalul de la Universitatea Națională de Muzică din București va fi transmis direct online și va fi imprimat și de Radio România, așa că suntem asigurați din punctul ăsta de vedere și ne bucurăm foarte tare. Țin foarte mult la acest program fiindcă e o muzică pe care nu avem ocazia să o auzim foarte des, dar care merită să fie imortalizată în acest fel. Eu sper să vină cât mai multă lume la acest tur de forță pe care-l facem; practic, în fiecare zi avem câte un recital. Nu numai că se vor bucura, dar toți cei care vor veni măcar din curiozitate, cu siguranță se vor îndrăgosti de muzica românească!


Interviu realizat de Vlad Matei