Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu flautistul Matei Ioachimescu

Publicat: miercuri, 20 Martie 2019 , ora 11.34

Tema proiectului este crearea de punți între diferite stiluri muzicale. Ne puteți oferi câteva detalii?

Această ediție a turneului La Vida Loca, împreună cu excepționalul pianist venezuelean Alfredo Ovalles, pornește desigur, de la educația noastră clasică. Ne îndepărtăm un pic de zona clasică, explorăm stiluri diferite, lucrări contemporane, aranjamente ale unor piese foarte cunoscute, de această dată, nu numai din America de Sud, dar iată piese din Armenia, o piesă de flamenco, un program extrem de variat, stiluri muzicale diferite pe care, într-un final le aducem, sigur, pe teritoriul care ne este atât de cunoscut, cel al muzicii clasice. Este, așadar, un program care înlesnește pe de-o parte cooperarea, să-i spunem așa, între stiluri muzicale, ele se întrepătrund într-un mod extrem de firesc și plăcut. Așadar, pe de-o parte publicul de muzică clasică, obișnuit cu recitaluri clasice de flaut și pian primește această provocare de a asculta muzici diferite din diferite zone ale lumii. Pe de altă parte, ne propunem să sensibilizăm urechea ascultătorului cu muzica momentului. Este, dacă vreți, poate cea mai importantă misiune pe care o avem de această dată. Muzica contemporană își are, din punctul nostru de vedere, un loc extrem de important, mai ales într-un context universal, departe de festivalurile de profil, pe scene importante, pe scene mari, cu public numeros. Acești trei compozitori, pe care i-am cooptat în acest proiect, Irinel Anghel, Diana Rotaru și Mihai Măniceanu sunt compozitori extrem de valoroși, care au răspuns provocării noastre de a scrie lucrări în spiritul a ceea ce se întâmplă în acest program. Așadar, piese cu influențe din muzica de rock, din muzica latino, muzici care au un grup balcanic. Prin urmare, un program extrem de variat și valoros, care iată, creează aceste punți între diferite stiluri muzicale, între diferite zone ale lumii, toate însă pe un teritoriu foarte cunoscut de noi, teritoriul muzicii clasice.


Cum descrieți colaborarea cu Alfredo Ovalles?

Alfredo Ovalles este un pianist desăvârști și un pianist în același timp, extrem de versatil. Un asemenea proiect nu se putea realiza fără un asemenea sprijin, fără un pianist, care se joacă la propriu cu diferite stiluri muzicale. Asta a fost în primul rând prima condiție a colaborării noastre. Vin pe scenă, împreună cu un muzician, care are nu numai are o formație clasică excepțională, dar este și un mare iubitor de muzică contemporană, de muzică rock, de muzică latino. Așadar, versatilitatea acestui pianist, mă inspiră și pe mine. Am foarte multe de învățat de la un asemenea muzician și este o colaborare care deja durează de mai bine de patru ani. Sunt extrem de bucuros de așa o colaborare.


Acesta este al patrulea turneu La Vida Loca. Aveți în plan și un al cincilea?

Desigur. Explorarea noastră în diferite stiluri muzicale nu se încheie aici, aceasta vă pot promite. Acest proiect este unul venit dintr-un impuls de moment, acum patru ani, și care, după patru ediții s-a consolidat. Există un public extrem de loial acestui proiect, ceea ce ne face să ne gândim la niște ediții viitoare. Cel mai devreme, anul viitor vom veni cu un nou program, cel puțin la fel de interesant ca și cel din această ediție.


Interviu realizat de Vlad Ghinea