Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianista Alexandra Silocea

Publicat: vineri, 15 Martie 2019 , ora 9.25

Pianista Alexandra Silocea susține în data de 17 martie un concert alături de Orchestra inginerilor „Petru Ghenghea”, sub bagheta lui Andrei Iliescu, urmând ca la finalul lunii să debuteze în Finlanda.

Înțeleg că ați susținut un concert la Filarmonica din Bacău. Cum ați descrie colaborarea cu dirijorul Anastasios Symeonidis?

Colaborarea cu dirijorul Anastasios Symeonidis a fost foarte plăcută, îi admir profesionalismul și calmul de care dă dovadă și de care orice solist are nevoie de la un dirijor.


Duminică, 17 martie veți susține un concert pe scena Ateneului Român. Cum ați ales lucrarea pentru acest concert?

Am ales acest concert pentru că îl ador și dintotdeauna, bineînțeles încerc să aleg un concert pe care îl iubesc și cred că și publicul român iubește această lucrare. Bineînțeles, când am ales acest concert, nu știam că voi cânta trei zile înainte Concertul nr. 3 de Beethoven.


Urmează două concerte în Finlanda. Cum au fost organizate acestea?

După concertul de la București din 17 martie, trei zile mai târziu plec în Finlanda, alături de fantastica Kymi Sinfonietta și dirijorul Leo McFall. Aceste concerte au fost organizate la invitația dirijorului și de-abia aștept acest debut în Finlanda. Vom cânta Mozart, Concertul nr. 17 în Sol major, concert pe care l-am mai cântat acum câțiva ani, când am avut bucuria de a debuta cu London în Philharmonic Orchestra și Vladimir Jurowski.


Ce alte proiecte urmează în viitorul apropiat pentru dumneavoastră?

Următoarele proiecte, se derulează printre altele, în România. Pe 2 mai revin la Sibiu, alături de Filarmonică și maestrul Galați, cu Beethoven, în Concertul nr. 1, apoi în Austria, la Festivalul Mahler, în recital, dar și alături de cântărețul Matthew Rose, iar apoi, cel mai așteptat concert este bineînțeles, la Festivalul Enescu, pe 11 septembrie, alături de Academic State Symphony Orchestra of Russia „Evgeni Svetlanov” și maestrul Vladimir Jurowski. Pentru mine este o bucurie enormă și o mare onoare de a cânta din nou cu acest fantastic dirijor și cu orchestra pe care o adoră de foarte mult timp.


Interviu realizat de Petre Fugaciu