Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianista Mădălina Pașol

Publicat: joi, 14 Martie 2019 , ora 15.39

Turneul "Citadele muzicale" prezentat de pianista Mădălina Pașol ajunge duminică, 17 martie 2019, pe scena Ateneului Român. Prin ediția actuală a turneului, pianista își propune să aducă un omagiu lui Dinu Lipatti, prin reinterpretarea lucrărilor cântate de acesta în ultimul său recital care a avut loc în 16 septembrie 1950, la Besançon. Programul cuprinde opusuri de Mozart, Schubert, Chopin, Bach și Ravel. Mai multe detalii în interviul ce urmează.


De unde a pornit această idee, de a dedica ediția actuală a Turneului "Citadele muzicale" ultimului recital al lui Dinu Lipatti?

Ideea a pornit de la faptul că eu sunt un mare fan al lui Dinu Lipatti și al interpretărilor sale; îl admir din toate punctele de vedere. Este un pianist desăvârșit și din copilărie am fost fascinată de înregistrarea acestui recital, mai ales că el era deja în ultimele sale suflări și a putut obține o asemenea performanță, să cânte un recital absolut impecabil și, datorită acestui fapt, el a reușit o înregistrare legendară a ultimelor sale acorduri de pian.


În ce mod v-a influențat Dinu Lipatti pe dumneavoastră, ca pianistă? Ce înseamnă pentru dumneavoastră personal?

Pentru mine personal, Dinu Lipatti este ca un părinte pentru că toți profesorii mei de pian mi-l dădeau exemplu, mai ales pentru perfecțiunea și claritatea cu care el interpretează, delicatețea sunetului său și culorile extraordinare pe care le poate scoate din instrument, iar efectiv eu am lucrat foarte mult după înregistrările sale, analizând aproape fiecare frazare pe care el o executa în  concertele sale.


În cadrul recitalului pe care-l susțineți la Ateneu, în ce măsură veți reproduce din punct de vedere al programului recitalul de la Besancon?

Bineînțeles că nu îmi pot permite să interpretez absolut toate piesele pe care el le-a cântat în ultimul său recital, dar este un recital format exclusiv din piese pe care Dinu Lipatti le-a interpretat. Din recitalul de la Besancon voi interpreta Wolfgang Amadeus Mozart - Sonata în la minor, Franz Schubert - cele două Imprompu-uri op.90 nr.2 și 3, o culegere din Valsurile de Chopin; iar din recitalurile sale extraordinare voi interpreta Alborada de Maurice Ravel. În încheiere, bineînțeles, Coralul de Bach.


Veți îmbina muzica cu lectura pe scena Ateneului și vă invit pe dumneavoastră să ne spuneți mai multe despre acest element special.

Sunt onorată să am alături de mine pe Ștefana Samfira - actriță, care va citi extrase din corespondența lui Dinu Lipatti cu mentorii săi și cu mari personalități ale timpului său. Vom citi fragmente din corespondența sa cu Mihail Jora, cu Florica Musicescu, Nikita Magaloff și vom încerca să creionăm cât mai bine personalitatea lui Dinu Lipatti îmbinând citirea de carte cu acordurile ultimului său recital.


Cum va continua Turneul "Citadele muzicale"?

Va urma un recital la Biblioteca Națională, apoi vom merge la Palatul Peleș, la biblioteca din Onești și mai urmează și alte locuri pe care încă nu le pot spune cu exactitate.

Interviu realizat de Ana Diaconu