Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Liliana Staicu, directorul Orchestrelor și Corurilor Radio

Publicat: joi, 7 Martie 2019 , ora 10.19

Pe scena sălii radio are loc un concert susținut de Orchestra Națională Radio, sub bagheta lui Nicolae Moldoveanu, solistul serii fiind violoncelistul Răzvan Suma. Concertul va fi înregistrat și difuzat ulterior în rețeaua Uniunii Europene de Radio.

Cum a fost gândit concertul din data de 8 martie?

Concertul din data de 8 martie reprezintă propunerea Radio România Muzical pentru seria de concerte premium organizate de Uniunea Europeană de Radio la care participă toate radiodifuziunile publice parte ale acestui organism internațional alcătuit din membri activi - radiourile publice europene - și membri asociați - alte radiodifuziuni publice din întreaga lume.

Având în vedere acest lucru, am gândit programul pentru a răspunde câtorva idei. Prima dintre ele este aceea de a marca cei 150 de ani care se împlinesc în acest an de la trecerea în eternitate a lui Hector Berlioz, dar și pentru a onora în felul nostru propriu Sezonul cultural România-Franța. programul este, așa cum spuneam, reprezentat de valori ale muzicii românești și franceze, creații semnate de George Enescu, Camille Saint-Saens - Concertul pentru violoncel și orchestră nr.1 și Hector Berlioz, creația care încununează acest program, care poate fi văzută și ca un omagiu adus femeii iubite - concertul are loc, nu-i așa, în data de 8 martie - este vorba de Simfonia fantastică.

Nicolae Moldoveanu este dirijorul acestui concert, iar Răzvan Suma - solistul concertului de Saint-Saens. Evident că am vrut să punem în valoare și soliștii Radioului; Răzvan Suma, așa cum bine știți, este solist-concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio România, iar Nicolae Moldoveanu este un artist român cu o carieră impresionantă atât în țară, cât mai ales în străinătate. Și cred că acest cuplu de interpreți, dirijor-solist, și Orchestra Națională Radio vor realiza vineri seară un concert extraordinar pentru publicul bucureștean, pentru ascultătorii Radio România Muzical și pentru ascultătorii potențiali ai concertelor preluate de Uniunea Europeană de Radio.

Interviu realizat de Petre Fugaciu