Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul Valentin Șerban

Publicat: luni, 4 Martie 2019 , ora 10.20

Concert "Cu ochii larg închiși", este un eveniment inedit pe care îl veți susține, împreună cu Cristina Bobe, artist vizual. Cum a apărut ideea acestui concert și colaborarea dumneavoastră cu Cristina Bobe?

Noi am făcut cunoștință printr-un foarte bun prieten comun, care a crezut că putem lucra și găsi lucruri interesante împreună, ceea ce s-a și întâmplat. Ideea concertului a apărut dintr-un exercițiu, pe care eu îl practic de a studia și a cânta pe întuneric. Toate simțurile se schimbă, pentru că nu ne mai bazăm pe vizual, ci doar pe auditiv. Iar Cristina a venit cu ideea că ar fi interesant să invităm publicul la acest exercițiu, să vedem cum reacționează. Este un experiment, de fapt și să vedem ce cadru se creează. Poate fi un cadru meditativ. Este până la urmă un exercițiu de sinceritate pentru toată lumea. Lăsăm deoparte etichetele sociale și ascultăm muzică, fără nici un fel de presiune.


Cum se va desfășura practic concertul și cum ați alcătuit programul?

Primim invitații, se sting luminile, iar la un moment dat începe și se aude muzica. Nu se știe clar de unde și nu se știe clar cine cântă, pentru că nimeni nu vede nimic, aceasta fiind și ideea. Legat de program, l-am ales, în primul rând, pentru că toate lucrările sunt reprezentative pentru repertoriul violonistic și pentru că eu personal am mai multe proiecte în program de a cânta toate Capriciile de Paganini, de a cânta Sonatele și Partitele de Johann Sebastian Bach și Sonatele de Eugene Ysaye.


După concertul de marți, de la Artera, veți mai relua acest recital pe întuneric și în alte spații?

Avem în plan, sigur. De fapt, asta este a doua oară când facem. Primul recital de acest gen l-am avut în decembrie. Ne-am decis că trebuie să ma facem, pentru că a fost, cumva, un succes. Am primit un feedback pozitiv din partea publicului și am spus că trebuie să continuăm.


Din câte știu, faceți parte din orchestra Les Dissonances din Paris. Vă rog să ne vorbiți despre activitatea dumneavoastră în cadrul acestui ansamblu și despre alte proiecte pe care le veți desfășura în această perioadă.

Sunt fericit și sunt onorat să am șansa de a cânta în Les Dissonances. Am avut norocul de a-l întâlni pe violonistul David Grimal, care este și directorul orchestrei și de a fi invitat să cânt alături de ei. Avem proiecte aproape lunar, în Franța și în mai multe țări. Acum, de exemplu suntem în Spania. Proiecte personale, încerc să fac cât mai mult repertoriu solo, după cum v-am zis. Încerc în următorul an să cânt toate cele 24 Capricii de Paganini, de aceea și în acest recital voi cânta două din ele și cele trei Partite și trei Sonate de Johann Sebastian Bach, tot pentru vioară solo. Mai particip, de asemenea, în diferite festivaluri, în țară sau în străinătate și încerc să fac mai multe proiecte, pentru a aduce în special ceva nou.


Interviu realizat de Larisa Clempuș