Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violoncelistul Valentin Răduțiu

Publicat: vineri, 1 Martie 2019 , ora 12.56


Domnule Valentin Răduțiu, de la începutul acestui an ocupați poziția de prim-violoncelist în Orchestra Simfonică Germană din Berlin, unul dintre cele mai respectate ansambluri ale Germaniei. Ce a adus nou în viața dumneavoastră profesională această etapă? Cum s-a întâmplat totul?

Prin decizia, desigur, de a participa la concursul pentru acest post, am câștigat anul trecut în toamnă acest post și, cum ați spus, din 1 ianuarie sunt noul solo-violoncelist și sunt foarte fericit de această nouă experiență, o nouă bucățică din mozaicul vieții mele muzicale, o experiență pe care o resimt ca pe o îmbogățire a orizontului meu muzical. Mă bucur foarte mult de tot ce înseamnă această nouă muncă - dirijori extraordinari, soliști, colegi foarte buni. Acest post a fost liber 9 ani, așa că mă simt foarte onorat. Tocmai am cântat un prim program cu șeful acestei orchestre, Robin Ticciati, unde am cântat o parte din simfoniile de Johannes Brahms și așa că anul a început foarte frumos.


Ce implică, practic, statutul dumneavoastră?

Este o poziție care înseamnă și o mare responsabilitate. Orchestra este un organism foarte complex și mi se pare foarte interesant să descopăr cum funcționează această inteligență a acestui organism. Aceste posturi, în Germania, de șef de partidă, concertmaestru etc. sunt, totuși, foarte privilegiate și în sensul că am foarte mult timp liber pe lângă munca la orchestră, așa că îmi pot continua și activitatea mea solistică, muzică de cameră.


Sunt sigur că aveți o agendă încărcată pentru anul în curs. Ce proiecte v-ați propus să realizați? Printre ele se numără și concerte în România?

Încă nu există nici o dată concretă, dar sunt sigur că se vor ivi ocazii. Apoi, se lansează în curând un nou disc al meu cu Orchestra de Cameră Heilbronn și trei concerte de violoncel din epoca clasică - printre ele, Concertul de Haydn în Re major... diverse recitaluri, alte concerte cu această orchestră. Așa că, calendarul este bogat, frumos, umplut cu evenimente muzicale, dar într-o măsură în care îmi pot lua mereu timp pentru tot ce fac și să mă pregătesc pe toate planurile și să mă pot și bucura, desigur, de toate aceste evenimente.


Ne puteți da mai multe detalii despre noul dumneavoastră proiect discografic?

Sigur că da. Acum câțiva ani am avut un prin disc cu orchestră, cu Munchener Kammerorchester, și acum acesta va fi cumva ca și volumul II, deși este cu o altă orchestră de cameră, Kammerorchester Heilbronn, o orchestră foarte prestigioasă și specialistă în acest repertoriu. Dirijor este Ruben Gazarian, este al doilea concert de Haydn pe care noi, violonceliștii îl avem - Concertul în Re major - plus un concert de Jean Baptiste ... ..., iar apoi de Christian Bach.


Ne puteți spune când îl veți publica?

Nu este încă definitivată data, dar în următoarele șase săptămâni.


Interviu realizat de Vlad Matei