Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianista Sînziana Mircea

Publicat: joi, 28 Februarie 2019 , ora 10.47

Doamnelor și domnilor, se află în studio pianista Sânziana Mircea, mesagerul primăverii în evenimentul pe care Radio România Muzical îl organizează la Park Lake Shopping Center, vineri, 1 martie, de la ora 19.00. Bine ai venit Sânziana.

Bine v-am găsit.

Puteți urmări discuția noastră video live pe site-ul romania-muzical.ro și pe pagina de Facebook Radio Romania Muzical. Înainte de a trece la pretextul întâlnirii noastre de astăzi, cred că ar fi interesant pentru ascultători să mai aflăm ceva despre tine.

În primul rând, vă mulțumesc mult pentru invitație. Eu ascult în fiecare zi Radio România Muzical, absolut de dimineață, de când fac cafeaua în bucătărie și de obicei ascult Perpetuum mobile, nu din studio, acum să fiu chiar în studio, pentru mine e o senzație foarte interesantă și foarte frumoasă.

Mulțumim frumos pentru aceste cuvinte. Ești o artistă în ascensiune, pianistă de concert, care a cântat deja pe scene importante din țară și din străinătate. De asemenea, susții recitaluri si faci muzică de cameră. Ar mai trebui să mai adaug ceva la activitatea ta?

Am deschis o mică școală de muzică în București.


Predai, deci.

Și predau și suntem o echipă, predăm împreună. Avem mai mulți elevi. Suntem o echipă de prieteni, cu toții provenim din Liceul de Muzică George Enescu, așa că eu spun că e o reuniune de clasă săptămânală. Avem cursuri de canto, pian, chitară, vioară.


Deci mai multe specialități.

Exact.


Foarte interesant. Dacă ar trebui să mulțumești pentru drumul tău artistic de până acum, cui i-ai mulțumi?

Aș mulțumi fără exagerarea Radio România, cu adevărat, pentru că am crescut în Radio de la 6-7 ani, de la emisiunile doamnei Rodica Sava. Știu că intram cu emoție pe coridor, în clădirea Radio și așteptam să trec de preselecție, să aflu dacă o să reușesc să cânt în direct sau nu. De obicei treceam. Și au urmat multe alte concerte cu sprijinul Radio România, mai ales Radio România Muzical, care pentru mine este cu adevărat un prieten în cel mai profund sens al cuvântului, iar de curând am cântat chiar alături de Orchestra de Cameră Radio.


A fost debutul tău pe scena Sălii Radio ca solist de concert.

Ca solist cu orchestra, da. Am mai cântat înainte cu Alexandru Tomescu, de două ori, așa că Radio România este un element, fără de care n-aș fi fost cu siguranță, aici. Nici aici în studio fizic și nici unde sunt în momentul acesta ca dezvoltare artistică. Apoi aș multumi profesorii mei minunați, care m-au îndrumat întotdeauna și părinții mei și bunicii mei, fără de care n-aș fi reușit nimic.


Ai un idol în arta pianistică?

Pianistul meu preferat este Dinu Lipatti. Nu știu dacă cuvântul idol e potrivit. Este pur și simplu referința absolută în pianistică și în muzică, iar vineri chiar voi cânta niște valsuri, pe care Lipatti le-a înregistrat și le-a transformat în capodopere. Nu știu dacă cineva poate să-l egaleze vreodată, dar atunci când aud primele note din Valsul op. 18, pur și simplu mă apucă așa o emoție, pentru că mă gândesc întotdeauna la CD-ul pe care-l ascultam încă de mică cu aceste valsuri de Lipatti.


Preferi un anumit compozitor?

Compozitorii romantici sau romantici târzii, Rahmaninov îmi place foarte mult, Ceaikovski, partea rusă, dar și Chopin, Liszt și Beethoven, care chiar dacă este un clasic, e plin de romantism, așa ca energie.


Colaborezi cu violonistul Alexandru Tomescu. Cu ce te ajută, artistic vorbind, această colaborare?

Mă ajută imens, nu numai artistic, ci și uman. Am învățat uriaș de la Alexandru Tomescu. Este o persoană deosebit de generoasă, de răbdătoare, iar din punct de vedere artistic, în fiecare piesă, atunci când o studiez alături de el, descopăr atât de multe lucruri noi și el cu foarte mare tact și răbdare, îmi spune: ”uite, aici ce-ai zice dacă am face?” sau: ”tu ce părere ai în locul pasajului respectiv?” Și am cântat piese foarte diferite de la Beethoven la Brahms, la Piazzolla, la Enescu și chiar de curând am descoperit, pentru că niște prieteni mi-au trimis link-ul, înregistrarea noastră de la Sala Radio. A fost difuzată integral acum câteva zile în Belgia, la Radio Musik 3, canalul lor de muzică clasică, așa că iată că, colaborarea noastră a trecut granița și a ajuns inclusiv la alte canale de radio.


Unul dintre proiectele voastre exotice, să spune așa este Est întâlnește Vest, în care tu erai partea temperată, să spunem așa, a acestei întâlniri muzicale, pentru că alături de vioara lui Alexandru Tomescu se aflau și acele instrumente din Extremul Orient. Cum a fost această experiență pentru tine?

A fost extraordinară. Încep cu sfârșitul. Anul trecut, în al doilea turneu am cântat cu un sari, în loc să fiu îmbrăcată în rochie de concerte, am fost îmbrăcată într-un sari indian. În acel turneu, ambele ediții eu am fost sora lui Yehudi Menuhin, să spunem, partea clasică. Am cântat două sonate de Enescu, dar apoi eram în culise și ascultam sonoritățile de sitar, de bansuri și mă simțeam absolut ca într-o poveste.


Când dorești să te relaxezi, ce muzică asculți tu, Sânziana Mircea?

Ascult muzică foarte diferită, începând de la Legenda lui 1900, pe care abia am auzit-o un pic mai devreme. Îmi place foarte mult muzica de film, în general, Hans Zimmer, Dessplat și formația Coldplay. E favorita mea în absolut. Sunt fan Coldplay, fără doar și poate. Apoi jazz, Nat King Cole, îmi place foarte mult, Buena Vista Social Club, deci preferințe destul de amestecate.


Doamnelor și domnilor, vă reaminesc, se află în studio-ul Radio România Muzical pianista Sânziana Mircea, mesagerul primăverii în evenimentul pe care postul nostru îl organizează la Park Lake Shopping Center, vineri, 1 martie, de la ora 19.00, unde vei cânta, nu-i așa, Chopin.

Exact.

Și, ce ai mai ales din repertoriul chopinian?

În total vor fi patru valsuri. Marele vals Brillante op. 18, cu care începe concertul, apoi cele trei valsuri op. 64, două Nocturne, op. 15, pentru că Chopin era un visător, nu-i așa și în încheiere, Andante spianato și Marea poloneză.


Un program foarte frumos și foarte solicitant, până la urmă.

Da, dar sper că este un program care să atragă și mai mult oamenii către o sală de concert. Poate că după ce vor asculta acest concert se vor gândi să meargă la Sala Radio la un concert sau la Ateneu. Acesta este visul meu.


Și al nostru, să știi. Dincolo de legătura dintre 1 martie și nașterea lui Chopin, te pregătești special pentru recitalul acesta, care se desfășoară într-un spațiu neconvențional, să zicem. Este vorba despre un centru comercial.

Va fi o noutate pentru mine, însă sunt foarte încântată, pentru că îmi place foarte mult ideea de a duce muzica în mijlocul oamenilor. Am avut aseară un concert la Centrul de Cultură Arcuș din Covasna unde am prezentat exact acest repertoriu și toată lumea a fost foarte încântată, au spus: ”vai ce piese atât de frumoase, ce repertoriu frumos”. Așa că sper să fie același lucru și vineri. Diferența va fi că poate toată lumea se va simți un pic mai relaxată pentru că e mai puțin prezentă parte formală, să spunem. Exact de asta mă bucur, să vedem cum e percepută muzica clasică într-un cadru foarte degajat și plăcut.


Ne dorim să atragem cât mai mulți ascultători către muzica clasică. Să spunem ascultătorilor că cei prezenți la evenimentul de vineri, 1 martie, de la ora 19.00, pot obține și un autograf de la tine, nu-i așa, pe albumele tale.


Da, dar mai degrabă va fi o ocazie minunată pur și simplu să ne întâlnim. Pentru mine e o bucurie să vorbesc cu melomanii după un concert și să văd de ce au venit la concert.


Să afli părerile la cald.

Exact. Să vedem ce i-a adus către muzică.


Pe când un nou album?

Nu știu. Sper în curând. Momentan nu am o dată concretă, însă sper să apară ceva.


Am înțeles. Bănuiesc că Radio România Muzical va afla primul.

Cu siguranță.

După recitalul-mărțișor de vineri, ce urmează în programul tău?

Urmează în luna aprilie concertul de Schumann, la Filarmonica din Pitești, apoi în data de 8 mai, un proiect foarte special pentru mine, tot un recital Chopin, dar pe care îl organizez eu, inclusiv cu o parte de vizual. Deci nu va fi doar muzică, ci și niște proiecții în timp real, în timpul concertului și apoi o mică surpriză, alături de alți muzicieni. În principal va fi un recital de pian, dar un recital un pic diferit, exact pentru a aduce lumea mai relaxată la concert, pentru a le oferi o experiență un pic mai cinematografică să spunem, ceva mai modern, în care să includ și tehnologia, nu numai un pian acustic și un vals scris acum 200 de ani. Așa că acesta va fi în luna mai.


Unde?

La Sala Mică a Palatului, în data de 8 mai. Vă aștept cu mult drag. Apoi, la sfârșitul lunii mai un reictal la Tallin, alături de Alexandru Tomescu și în iunie, deja învăț japoneza, pentru că voi petrece o lună în Japonia. Voi avea nouă concerte și la Tokyo și în Hokkaido, un turneu atât de recitaluri solo, toate Chopin și un concert cu orchestra, cu ”Imperialul” de Beethoven.


Îți place să cânți mai mult în țară sau în străinătate?

Peste tot. Însă în țară e minunat pentru că, de cele mai multe ori vin prieteni la concert. Și ieri, de exemplu, în Sfântul Gheorghe, în Covasna, a venit o prietenă la concert, așa că aproape peste tot întîlnesc persoane dragi.


Sânziana Mircea, aș vrea să încheiem cu o invitație pe care să o adresezi ascultătorilor pentru concertul de vineri, 1 martie, în
Park Lake Shopping Center.

Vă așteptăm cu mult, mult , mult drag, eu împreună cu echipa Radio România Muzical, să vă bucurați de muzică, să dansați, dacă vreți, să vă ridicați și să dansați în timpul valsurilor de Chopin, ne-am bucura foarte mult și apoi să vă bucurați de muzică întotdeauna, ori la Radio, ori în sala de concert. Să nu vă fie frică de muzica clasică. E ceva foarte primitor și foarte simplu de ascultat, cred eu, pentru toată lumea.


Interviu realizat de Gabriel Marica