Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviul zilei - elevi de la Liceul Tonitza din București

Publicat: luni, 25 Februarie 2019 , ora 12.25

Vineri, 1 martie, prima zi de primăvară, dar și data în care-l aniversăm pe Frederic Chopin, ParkLake și Radio România Muzical vă invită la un eveniment de excepție - recitalul susținut de pianista Sînziana Mircea cu valsuri și nocturne de Chopin de la ora 19.00. Iar începând de astăzi și până pe 1 martie puteți să-l redescoperiți pe Frederic Chopin - muzicianul polonez născut la 1 martie 1810 - în cadrul expoziției deschise în Main Square ParkLake; expoziția cuprinde și desene realizate de elevi ai Liceului de Arte "Nicolae Tonitza" din București. Cu această ocazie i-am invitat la matinalul Radio România Muzical. Sunt acum alături de mine Cristina Comandașu - manager Radio România Muzical, doamna profesoară Magda Bădău și câțiva elevi care se vor prezenta în câteva momente singuri.


Bună dimineața! Bine ați venit!

Cristina Comandașu: Bună dimineața! Eu aș vrea în primul rând să mulțumesc Liceului Tonitza pentru foarte buna colaborare - este a doua colaborare pe care o facem împreună - și aș vrea să mulțumesc și mall-ului ParkLake care, de fapt, a avut ideea acestei expoziții. De fiecare dată când organizăm împreună un eveniment ei doresc să vină cu ceva nou și de data aceasta au zis: "Ce-ar fi dacă am face o expoziție care să fie și un element de promovare pentru recitalul nostru?" Și am zis: "Facem." Imediat m-am gândit la... sigur, fiiind vorba de o expoziție... la desene făcute de elevi de la Tonitza. Am avut prima colaborare în 18 octombrie, când pianista Mara Dobrescu a solicitat să aibă o expoziție de desene inspirate de muzica lui Debussy. De data aceasta, am transmis doamnei profesoare de muzică - cea care predă muzică la Liceul Tonitza, doamnei Magda Bădău - piesele muzicale pe care le poate asculta toată lumea vineri la ParkLake și am primit o suită de foarte frumoase desene. Aseară, în toiul nopții, se monta această expoziție. Dacă vă uitați pe contul nostru de facebook, am pus deja niște poze despre cum arată în general expoziția. Vă invit să treceți pe acolo, pe la Main Square din ParkLake, să vedeți că România are încă talente și că atunci când există o îmbinare a artelor, eu cred că e foarte important să conlucrăm, să colaborăm, și că acest melanj de arte - în cazul acesta, pictură și muzică - este întotdeauna binevenit. Și, de asemenea, cred că este un motiv și să-i admirăm pe tinerii artiști și să-i promovăm pe tinerii artiști indiferent că ei pictează sau cântă la pian. Așa că, veniți pe la ParkLake, vedeți desene, ascultați muzică și bucurați-vă de toate acestea fiind romantici, pentru că acesta este titlul expoziției "În ritmurile lui Chopin".


Doamnă profesoară Magda Bădău, cum vi s-a părut ideea aceasta de colaborare în cadrul proiectului?

Magda Bădău: Noi suntem deja la a doua colaborare cu Radio România Muzical. Ne bucură foarte mult acest lucru. Prima a fost, cum a spus și doamna Comandașu, în 18 octombrie, cu ocazia Festivalului "Moștenitorii României Muzicale"; am avut un vernisaj al expoziției în cadrul recitalului Marei Dobrescu. Da, este o ocazie foarte bună pentru copii, pentru elevii noștri de la Liceul de Arte Plastice "Nicolae Tonitza", să facă această translație a sunetelor în culoare, pentru că majoritatea lucrărilor sunt în culoare - tempera și alte diverse materiale și tehnici despre care copiii vă vor spune mai multe. Țin să mulțumesc foarte mult colegelor și colegilor mei de la Liceul de Arte Plastice "Nicolae Tonitza", care i-au coordonat: Oana Isar, teodora Coltofeanu, Ilie Chioibaș, Mihaela Boieru. Ne bucurăm foarte mult să vă fim alături. Sperăm să vă fim alături în continuare și, cu siguranță, vom răspunde la orice solicitare.

Cristina Comandașu: Oricum, trebuie să spunem că ne sunteți alături în fiecare săptămână la Concursul "Ascultă 5 minute de muzică clasică"; de aici a pornit baza colaborării noastre.


Și iată că proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică" este nu doar un proiect în spații neconvenționale, un proiect național în școlile din România, am putea spune că "5 minute de muzică clasică" înseamnă și un proiect pictural-descriptiv acum, nu?

Da.


Voi începe de la stânga la dreapta cu prezentările...

Bună dimineața! Numele meu este Ilinca Țoța. Sunt elevă în clasa a XI-a.


Cum ai descrie, în câteva cuvinte, desenele tău?

Eu am făcut trei desene cu Chopin la vârsta tinereții, unul cu el la vârsta maturității și un peisaj de noapte, o nocturnă. Am vrut să inserez cumva... în portretul lui de tinerețe am pus niște balerine în fundal, tocmai ca să descriu cumva valsul. Iar la cel de la vârsta maturității al inserat câteva instrumente muzicale. Iar pentru nocturnă... am făcut pe moment ceea ce m-a inspirat pe mine la ascultarea nocturnei.


Mai departe...

Bună dimineața! Numele meu este Ștefan Ana Maria și sunt elevă în clasa a X-a.


Ți s-a părut ușor? Ți-au venit ușor ideile să pictezi ascultând Chopin?

Pornind de la o lucrare muzicală, într-adevăr, este mult mai simplu. Am ales ca abordarea să fie non-figurativă la lucrarea mea și am ascultat cu atenție și am transpus, pot spune, notele și pasajele muzicale în culoare prin intermediul liniei, punctului și petei.


Mulțumim! Spune-mi despre culorile pe care le-ai folosit ascultând Chopin în desenul sau desenele tale!

Bună dimineața! Numele meu este Maria Anastasia Soleanu. Eu am folosit culori mai reci cu puține pete de culoare caldă. Fiind o nocturnă, m-a inspirat mai mult paleta mai rece.


Un singur desen ai făcut?

Da, am făcut un singur desen cu o fată ce cântă la un pian care nu este neapărat acolo. Clapele, într-un fel, apar din degetele ei.


Mulțumim! Și... ultima?

Eu sunt Dima Maria; în clasa a XI-a. Eu am făcut două lucrări. Am avut bucuria să ascult Chopin și, în prima lucrare, după un vals, am reprezentat bucuria perechilor de dansatori într-o sală de dans și emoțiile pe care le transmit prin folosirea unor culori mai vii - roșu și accente de galben și roz. Și în a doua lucrare, după o nocturnă, am descris doi îndrăgostiți în noapte și profunzimea sentimentelor care se degajă.


Veți mai participa la alte proiecte "Ascultă 5 minute de muzică clasică"?

Cu siguranță. Ne face mare plăcere.


Doamna profesoară?

Magda Bădău: Noi suntem întotdeauna deschiși la dialog, mai ales că suntem aici, aproape colegi de bancă cu sediul de specialitate aproape de sediul Radio România, și așteptăm cu nerăbdare următorul proiect. Vă mulțumim!


Așadar, de astăzi și până vineri puteți vedea aceste desene minunate ale elevilor de la "Nicolae Tonitza", gândite ascultând muzica lui Chopin...

Cristina Comandașu: Și ca închei eu, am să spun un lucru care pe mine m-a emoționat aseară. Noi am început să montăm expoziția undeva la nouă și jumătate seara, mall-ul se închide la ora zece - și asta a fost și ideea, să montăm când lumea e pe plecare de acolo. Plecând din mall, grupe de tineri treceau, imediat vedeau tablourile și începeau să se uite la ele. Și chiar m-au întrebat: cine le-a făcut, sunt minunate, ce talentați sunt! Mai puțin oameni mai în vârstă, mai mult oameni mai tineri, așa că eu mă bucur de lucrul acesta și cred că e foarte important ca tinerii să rezoneze la arta făcută de tineri, indiferent care este aceea - tablouri, muzică ș.a.m.d.

Liviu Pețu