Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii 'George Enescu'
În perioada 23 - 27 februarie, Ateneul Român găzduiește a doua ediție a seriei de conferințe "Despre lumea în care trăim"; conferințe organizate de Fundația Humanitas Aqua Forte. Sâmbătă, 23 februarie, începând cu ora 11:30 se va derula un dialog pe tema "Dereglări ale lumii contemporane", ai cărui interlocutori sunt eseistul Andrei Pleșu și filosoful Gabriel Liiceanu. Dialogul va fi moderat de Mirela Nagâț. De la ora 17:30 are loc, tot pe scena Ateneului, o conferință intitulată "Propaganda în era digitală. Ce este și cum poate fi combătută?", susținută de Corneliu Bjola, profesor în studii diplomatice la Universitatea Oxford. După conferință urmează un dialog între Corneliu Bjola și criticul literar Ioan Stanomir. Prezentatoarea evenimentului este Mirela Nagâț. Despre această serie de conferințe am stat de vorbă cu Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii "George Enescu":
Domnule Andrei Dimitriu, în acest weekend și săptămâna viitoare, până pe 27 februarie, Ateneul Român va găzdui o serie de conferințe "Despre lumea în care trăim". Despre ce este vorba?
E un festival de conferințe în parteneriat cu Fundația Humanitas, e la a doua ediției și e interesant că publicul tânăr se arată interesat de teme și de conferențiari. Tema în general e tentantă, dar faptul că se apelează la diverse personalități din domenii variate reușește să capteze interesul unui public mai larg - profesional, social.
Care este tema primei conferințe din 23 februarie, începând cu ora 11.30?
Sistemul de conferințe - sâmbăta și duminica sunt duble; în restul zilelor până miercuri inclusiv sunt seara, la 18.30. Deschiderea e o conferință-dialog între Liiceanu și Pleșu. În mod cert va fi un regal. Și conferințele ulterioare sunt tot la fel de tentante.
Vorbim de cinci zile de conferințe!
Până miercuri, da, sunt șapte conferinte. Toate conferințele sunt interesante, dar cred că "Sinuciderea Europei?", ultima conferință Liiceanu-Patapievici, e o temă care ar trebui să cam preocupe societatea ușor amorțită românească. Și... "Populism în epoca digilată" cu Stanomir și Corneliu Bjola... sunt mai multe.
Ați spus că publicul tânăr este deschis către acest gen de conferințe. Dacă ar fi să adresați o invitație tuturor celor care vor să vină la aceste conferințe, cum ar suna această invitație?
Societatea românească, în absența unor modele care să promoveze valori, proiecte care să reușească să stimuleze interesul și participarea tineretului la viața cetății... ar trebui să fie prezenți la astfel de conferințe. Cred că într-o perioadă în care tabloidizarea în mass-media e regulă generală, descalificantă pentru cei care cred că astfel societatea are un tratament pozitiv, cred că astfel de conferințe care țin de elita intelectuală ar trebui să preocupe tineretul universitar. dar e important ca tineretul universitar, unde există un potențial de cultură și de dorință probabil de a promova intelectual și de a se afirma intelectual, să fie și mai activ în prezențele la astfel de manifestări. Eu tot sper că România trebuie să rămână în Europa. Invit tinerii care vor să aibă o instrucție omologabilă într-o lume civilizată să frecventeze conferințele Ateneului Român!