Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Luiza Zan - Invitata Săptămânii la Radio România Muzical

Publicat: joi, 21 Februarie 2019 , ora 11.50

 

Luiza Zan, solista concertului susținut de Big Bandul Radio joi, 21 februarie, a fost Invitata Săptămânii în Perpetuum mobile. La începutul dialogului cu Lucian Haralambie, artista a vorbit despre emoția cu care revine, de fiecare dată, pe scena Sălii Radio.

Pentru mine e unul din cele mai frumoase proiecte concertul acesta cu Big Band-ul în orice fel de repertoriu am aborda din cauza emoției pe care o simt înainte. Și nu îmi aleg întâmplător cuvintele... din cauza, pentru că înainte de concert tremur toată și nu știu cum am să reacționez în momentul în care se va ridica bagheta în dreptul meu. Îmi place enorm să cânt pe scena Sălii Radio pentru că acustica e de excepție și publicul e atât de cald încât e, pentru mine, un cadou.


Care e repertoriul concertului?

Mâine seară vom cânta piese clasice de jazz, îl vom celebra pe Nat King Cole care anul acesta ar împlini 100 de ani dacă ar trăi... și dacă ne aude de acolo, de sus, îi vom cânta piesele cele mai frumoase. Vom cânta și compozițiile mele, două dintre ele; una, în primă audiție - o piesă a capella pe versuri de Mihai Eminescu.


De ce versuri de Mihai Eminescu?

Pentru că Mihai Eminescu e universal și etern.


Ce ascultă Luiza Zan atunci când vorbim de muzica clasică?

Pe primul loc se află Rahmaninov. Îl iubesc în tot felul de scriituri pentru tot felul de instrumente, dar, în mod special, pentru voce. Îmi place felul cum gândește partitura vocală. În afară de Rahmaninov, ascult Bach, foarte mult Bach, Mendelssohn... îmi place foarte mult muzica clasică. Ascult tot ce se poate. Aram Haciaturian în ultima vreme mi-a atras atenția studiind muzica pe sufletul mamei mele. Ea era o mare împătimită de Aram Haciaturian și am început să ascult cu mai multă atenție.


Revenim la jazz. Care sunt proiectele pentru începutul lui 2019?

Eu simt că sunt în plin 2019... atâtea concert sunt, că demult a început. Și sunt diverse, nu e doar faptul că sunt multe concerte, dar fiecare are ceva special. Îmi place să cânt conceptual, adică nu-mi place pur și simplu să inventez un jam session. Am un proiect cu Tajti Albert - pian și voce, muzică pe versuri de Eminescu, armonizată de Tajti Albert, sau piese doar vocale, a capela. Mai am un proiect mai mare dedicat memoriei lui Nat King Cole, care se va lansa oficial în vară. Și mai am anul acesta câteva drumuri înspre străinătate. Primul e în martie la Budapesta și Szegedin, unde sunt invitată de ICR Budapesta, cu un proiect foarte interesant de muzică francofonă, cu un basist cu care nu am cântat încă niciodată - Marc Buronfosse din Paris - și Toma Dimitriu la pian. Abia aștept proiectul ăsta! Iarăși, o să fie o muzică cvasiexperimentală.


Concertul de joi, 21 februarie, este sold out. Aveți un mesaj pentru cei care-l pot asculta în direct la Radio România Muzical?

Pentru toți cei care nu au mai prins bilete la concert, dar își doresc foarte mult să fie prezenți cu noi mâine seară vă urez audiție plăcută! Sper să vă placă piesele pe care le-am ales și să vă surprindă în egală măsură și să ne vedem sănătoși față în față la celelalte concerte care urmează!

photo credit: Orsolya Balint