Arhivă : Interviuri Înapoi

Paula Seling și Constantin Adrian Grigore - Invitații Săptămânii la RRM

Publicat: joi, 14 Februarie 2019 , ora 11.53

Invitații Săptămânii în Perpetuum mobile au fost miercuri, 13 februarie 2019, Paula Seling și Constantin Adrian Grigore – solista și dirijorul Cameratei Regale în concertul de duminică, 17 februarie, de la Ateneul Român. Este un eveniment despre care cei doi au dialogat cu Lucian Haralambie:

Duminică, 17 februarie, Camerata Regală va susține un eveniment organizat cu ocazia sărbătorii naționale a iubirii, Dragobetele. Până să vorbim în detaliu despre programul de duminică, Paula Seling, o să te rog să ne spui cum a început colaborarea cu Camerata Regală?

Am primit această propunere minunată din partea lui Costin, să cânt alături de ei. Eu sunt onorată pentru că admir activitatea fantastică pe care o are, atât Camerata Regală, cât și maestrul Grigore. Eu așa îi spu, pentur că nu pot să îi spun altfel, deși suntem prieteni și ne tutuim în viața de zi cu zi, dar așa în public nu pot decât să mă adresez cu maxim de respect, așa cum de fapt îi port maximul de respect, pentru că de fiecare dată când colaborăm, iese magie. Cel mai recent, încă mai port în suflet aerul frumos al concertului pe care l-am avut, cu ocazia sărbătorilor de iarnă de la Sibiu, unde am cântat dirijată tot de maestru și sunt onorată de fiecare dată când ne întâlnim pe scenă, pentru că într-adevăr se întâmplă magie. Iar pentru că avem și Camerata Regală alături este cu atât mai mult o sărbătoare a muzicii, o sărbătoare a bucuriei și o sărbătoare a iubirii.


Și ajungem la program. Ce pregătiți pentru duminică?

Constantin Adrian Grigore: În primul rând, îi mulțumesc Paulei. M-a lăsat fără cuvinte. Duminică vom avea un program, așa cum ai spus și tu, dedicat sărbătorii naționale a iubirii, Dragobetele. Rolul principal va fi cel al Paulei și vocea ei de fapt, alături de Camerata Regală. Vom deschide programul cu o lucrare scrisă de Andrei Tudor, un compozitor și un prieten foarte drag nouă și o lucrare, chiar vorbeam cu el și demult i-am spus: Andrei, aș vrea să cântăm o lucrare și vom prezenta o parte dintr-o suită pentru pian și orchestră de coarde, Melancoly se cheamă. Este superbă. Am ascultat-o prima oară și am zis ok, este o piesă foarte bună și o piesă care de fapt reflectă munca și talentul lui Andrei și sensibilitatea, exact el ca om.


Care sunt celelalte lucrări din program?

Paula Seling: Am îndrăznit să arbodez niște lucrări noi, trebuie să recunosc, pentru că n-am mai cântat niciodată până acum The Ecstasy of Gold, coloana sonoră a vestitului film The Good, the Bad and the Ugly. Am vrut să o cânt pentru că mi se pare atât de frumoasă tema și m-am bucurat când Costin a răspuns afirmativ propunerii. A fost orchestrată foarte frumos, rearanjată de un colaborator de-al meu permanent, domnul Emanuel Năstăsie, care de altfel, cu domnia sa am colaborat la mai multe cântece. Mi-a aranjat pentru orchestră Ridică-te, pentru că este un cântec motivațional spun eu, pe care tot așa, îl vom cânta duminică. Ridică-te, l-am scris într-un moment mai complicat, mai greu și a ieșit un cântec în care se regăsesc foarte mulți dintre cei care trec prin momente grele și te ajută să depășești, oarecum așa, cu forțele refăcute momentul respectiv, dar voi cânta, de exemplu, un cântec ce probabil publicul l-a ascultat prima oară în interpretarea doamnei Margareta Pâslaru, doamna muzicii românești, în anul 1968, dar în 1969 a fost cântat la Cerbul de Aur de doamna Angela Similea. Cântecul se numește După noapte vine zi. Pot să spun că mă reprezintă extraordinar de mult. L-am cântat de câteva ori și de fiecare dată când îl cânt, regăsesc alte părți ale sufletului meu, numitor comun cu creația. Așa că am s-o cânt de câte ori pot și am bucuria s-o cânt și împreună cu Costin și Camerata Regală, duminică. Mai cânt Ce bine că ești, într-o orchestrație făcută de maestrul Ionel Tudor, Caruso, tot aranjat de maestrul Ionel Tudor, dar și Noapte caldă, Ploaie în luna lui marte, nu poate să lipsească. Vă păstrăm surpriza de la bis. Nu vă spun ce va fi, doar că va fi tot un cântec care îmi vine foarte bine și mă regăsesc în el și cred că trimit foarte multă energie spre public, în momentul în care îl cânt. Mai am Promit, primul cântec pe care l-am scris în toată viața mea. E un cântec atât de sincer... Chiar maestrul Grigore îl cânta venind încoace și m-am bucurat și am zis - înseamnă că e un cântec bun. O fată cu un pian, Până când nu te iubeam, din repertoriul doamnei Maria Tănase și restul vă aștept să le descoperiți dumneavoastră. Astea sunt o parte din cântece.


Întrebarea următoare e pentru amândoi. Totdeauna, cred eu - nu știu, poate îmi confirmați, poate nu - partea cea mai dificilă e îmbinarea aceasta dintre pop și muzică clasică. Cum credeți voi că se ajunge la drumul acela de mijloc, în care să mulțumiți întreg publicul care va fi și duminică în sala Ateneului Român?

Paula Seling: Prin sensibilitate, prin profesionalism, prin tehnică și prin îmbinarea tuturor, într-o sărbătoare.

Constantin Adrian Grigore: Aș mai zice doar și acea energie comună pe care o transmitem publicului, din prisma unui muzician. Paula este un muzician bun, Camerata Regală este formată din muzicieni, colegi foarte buni și atunci, dacă ne coagulăm trăirile noastre, energia noastră va rezulta, ceea ce credem că vă va face plăcere. Credem că publicul va aprecia.

Costin, așa cum spuneam este primul concert din cadrul stagiuni aniversare a Cameratei Regale, împliniți 10 de ani de activitate, în 2019.

Asta vorbeam și cu colegii mei, cu Radu Chișu, Raluca Ouatu, nu știm când au trecut 10 ani. Parcă acum era 2009, decembrie, la sala George Enescu, a Universității de Muzică, în prezența Majestății Sale Regele Mihai I. Țin minte că a fost prezent. Sigur, ne doream... nu știam încotro va duce, dar știam că vrem să oferim muzică de cea mai bună calitate, cum sigur, asta își dorește orice muzician, își doresc toate ansamblurile, orchestrele și noi ne doream să aducem acest suflu tânăr, această energie pe care s-o transmitem publicului, și da, s-au făcut 10 ani anul acesta.


Ansamblul a crescut și acum vă pregătiți de stagiunea aniversară. Primul concert e duminică.

A crescut, da, cu bucurii, cu sacrificii și am ajuns la primul concert din această stagiune aniversară, duminică.


Ce urmează?

Stagiunea va continua pe tot parcursul anului. Cronologic, vom avea în cadrul stagiunii, pe 7 aprilie, tot la Ateneul Român, Camerata Regală și violonista Anna Țifu, apoi în luna mai, următorul concert, pe 25. Sigur, vine vara și continuăm în noiembrie, pe 2 noiembrie și anul, să spunem, se va încununa, se va încheia acest an aniversar cu concertul din 14 decembrie tot la Ateneu, unde acolo reprezintă perioada în care s-a înființat Camerata Regală, în luna decembrie a anului 2009.


Va fi și o prezență în Festivalul George Enescu?

Da, va fi și o prezență în Festivalul Enescu, pe 1 septembrie, chiar de ziua mea, după care mergem, tot în cadrul festivalului Enescu, cu un concert în țară, la Bârlad, unde suntem foarte bucuroși că această idee a acestui concert, transmisă inițial de prietenul nostru Doru, Marin, a prins contur și iată că vom merge în acest minunat oraș și vom putea să transmitem publicului din energia pe care o dăm prin concertele noastre. Acum în martie vom avea alt concert la Ateneul Român, în data de 13, concert extraordinar a lui Teodor Ilincăi. El a scris și foarte multe poezii. Își lansează o carte și va fi o combinație între muzică, arii, poezie și cred cu tărie că și-a dorit de foarte mult timp să facem acest lucru împreună și cred că va ieși un eveniment foarte frumos.


Iată, aflăm noi și noi surprize. Pentru fiecare dintre voi, ce urmează pe plan profesional?

Paula Seling: Eu am o perioadă foarte frumoasă. Mai grea, pentru că trebuie să mă deplasez destul de mult prin țară. Spre exemplu, mâine trebuie să ajung la Năsăud. Apoi ne întoarcem și avem repetițiile sâmbătă, duminică e concertul minunat. Apoi, într-o complet altă direcție, am un concert la Sala Palatului cu maestrul Nicolae Botgros și orchestra domniei sale de la Chișinău. Este cu totul și cu totul altceva și este și acolo sărbătoare de alt gen a muzicii. Între timp lucrez intens, pentru că anul acesta nu mai pot să mai stau să aștept să lansez cel mai nou album, care conține cântece care le-am scris în ultima perioadă. Poate nu am apucat să vă spun, dar eu am terminat compoziția, la Conservator și am început să scriu, purtată fiind de toate învățămintele și învățăturile pe care le-am absorbit în perioada Conservatorului, acum fiind la master. Și vreau să vă spun, că să urmez aceste cursuri, după părerea mea a fost cea mai bună decizie profesională pe care am luat-o în ultima perioadă, pentru că m-a făcut să înțeleg mult mai bine lucrurile și să scriu un pic altfel. Eu am studiat pianul clasic opt ani de zile, intensiv, la Liceul de Artă din Baia Mare și după aceea nu știu ce am pățit și m-am mutat la un liceu teoretic, mate-fizică. Așa am crezut eu că trebuie să fac. Acuma regret, vă spun sincer, că nu am rămas la liceul de arte, dar întotdeauna Dumnezeu are căile lui și cred că el a știut mai bine de ce s-a întâmplat.


De ce matematică-fizică?

Mama e profesoară de matematică și de fizică, tata e inginer-constructor. Mie îmi plăcea matematica. La modă era să mă decid în clasa a XI-a să mă fac medic și în a XII-a am zis că jurnalist. S-au schimbat lucrurile, de la est la vest. În această perioadă definitivez aceste cântece. Nu mai am mult de lucru, dar îmi place să pigălesc. Va fi un album cu 12 cântece, unde se vor regăsi și Acasă, că știu că maestrului îi place foarte mult cântecul. Va fi și Ridică-te și O fată cu un pian și Lumi paralele, pe care am cântat-o. Vă invit să ascultați Lumi paralele, e un cântec foarte complex. Am cântat-o împreună cu Cristi Minculescu și este un cântec scris de Andrei Tudor și pe mai departe sunt concerte. Intrați pe pagina mea de facebook Paula Seling. Acolo voi posta toate activitățile mele și poze și tot ce se postează în ziua de azi.


Costin, după concertul de duminică?

După concertul de duminică, anul acesta a început cu o mare provocare, foarte frumoasă, la care recunosc că nu mă așteptam atât de mult și iată că anul a început cu munca mea alături de Teatru de Operetă și Musical Ion Dacian și e o bucurie foarte mare și efectiv, parcă pe zi ce trece iubesc acest gen, dar pe zi ce trece mă îndrăgotesc de el și îmi place. Drept urmare, în momentul acesta pregătim premiera operetei Liliacul de Johann Strauss, pe 24 februarie, urmând ca acest spectacol să se reia și în luna martie și bineînțeles, stagiunea este lungă. Vor continua. Voi merge la Filarmonica din Chișinău, în aprilie, plus alte concerte în țară. Anul e abia la început și să sperăm, câteva, să spunem deplasări cu Camerata Regală, așa cum ne place să promovăm muzica românească și în afara granițelor țării.


Și pentru că te-ai întors tot la Camerata Regală, o să vă rog pe fiecare dintre voi să adresați invitația către public pentru concertul din 17 februarie.

Paula Seling: Dragi prieteni, sunt onorată să pot să vă adresez această invitație la concertul nostru, concertul excepțional, extraordinar al Cameratei Regale, unde am și eu onoarea să fiu, condus de maestrul Constantin Grigore. Va fi un concert foarte frumos, plin de emoție și vă invităm musai să ne fiți aproape. Vă așteptăm duminică, pe 17 februarie.

Constantin Adrian Grigore: Cred că Paula a zis totul. Vă aștept și eu împreună cu colegii mei din Camerata Regală, pentru a vă bucura de muzica pe care o creăm cu sufletul și cu foarte multă energie și vă mai spun ceva în premieră. Discutând și cu Paula și cu Radu, doar în ziua de mâine (n.r. - joi, 14 februarie 2019) am decis să oferim publicului posibilitatea de a achiziționa un tichet și să mai primească încă un tichet gratis. Doar mâine este valabil acest cadou. Pe site-ul bilete.ro, mâine, la achiziționarea unui tichet veți mai primi persoana care vă însoțește, persoana dragă încă unul gratis.


Așadar, mâine e momentul pentru a achiziționa bilete pentru concertul de duminică, 17 februarie, al Cameratei Regale. Paula Seling și Constantin Adrian Grigore, solista și dirijorul acestui concert și invitații săptămânii în Perpetuum mobile. Vă mulțumesc pentru prezență în studioul Radio România Muzical.

Mulțumi și noi.

Interviu realizat de Lucian Haralambie