Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Eva Garet - succes la Concertino Praga

Publicat: marți, 12 Februarie 2019 , ora 12.40

Eva Garet, felicitări pentru mențiunea de onoare, câștigată la categoria pian a dificilului concurs internațional Concertino Praga, de anul acesta. Este o tradiție pe care tu o continui, după ce în edițiile anterioare, aceeași distincție, a fost obținută de alți doi pianiști români, Cristiana Mihart și Cadmiel Boțac. Este o mare reușită artistică, deoarece au participat concurenți din 12 țări: Armenia, Austria, Bulgaria, Olanda, Germania, Marea Britanie, Polonia, Rusia, Slovacia, Ucraina, țara gazdă Republica Cehă și bineînțeles, România. Aș dori să ne spui ce a însemnat pentru tine această experiență a realizării unor înregistrări speciale Radio România, la propunerea postului Radio România Muzical, pentru că trebuie să amintim că acest concurs, spre deosebire de altele, se organizează pe baza acestora?

A fost o șansă extraordinară pentru mine, că la numai 12 ani am ocazia, timp de două zile, să înregistrez cu o echipă profesionistă, să văd cum arată un studio de înregistrări, loc care m-a impresionat foarte tare. A fost un proiect cu totul special.


Cum a fost colaborarea cu echipa Radio România Muzical pentru acest proiect?

Țin să vă mulțumesc din tot sufletul dumneavoastră și domnului regizor muzical Andrei Cazan, pentru că m-ați ajutat să-mi depășesc emoțiile și m-ați făcut să înțeleg foarte repede că mă sprijiniți și sunteți alături de mine. Am primit încurajări când am punctat bine și indicații profesioniste când era loc și de mai bine. Am găsit extrem de multă înțelegere. Sper din tot sufletul să mai am șansa să colaborez cu această echipă.


În acest context, după părerea ta, care este diferența între un concurs obișnuit și acesta, bazat pe înregistrări speciale?

Deși pare că-i mai simplu decât un concurs obișnuit, unde ai o singură șansă să-ți cânți repertoriul și trebuie să dai tot ce poți de prima dată, aici e mult mai complicat, pentru că trebuie să fii extrem de concentrat pe parcursul a mai multor ore, să cânți curat, precis, să asculți indicațiile echipei cu care lucrezi iar pentru asta trebuie să-ți dozezi efortul și să te adaptezi. În plus, lipsește contactul cu juriul sau cu publicul pentru care ești obișnuit să cânți.

Eva Garet, încă o dată, felicitări și succes pe mai departe.

Mulțumesc.


Interviu realizat de Octavia Galescu