Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Magda Stroe

Publicat: joi, 31 Ianuarie 2019 , ora 10.08

Institutul Cultural Român din Londra continuă seria evenimentelor muzicale și în 2019, începută în data de 29 cu un concert susținut de tinerii muzicieni români la biseria Saint Martin-in-the-Fields. În data de 3 februarie, Radu Lupu va concerta la Royal Festival Hall, în cadrul unui eveniment organizat de Institutul Cultural Român din Londra.

Cum a decurs concertul susținut de tinerii muzicieni la biserica Saint Martin-in-the-Fields din data de 29?

Parteneriatul pe care ICR Londra îl are cu cunoscuta biserică regală britanică St Martin-in-the-Fields, a început în 2011, deci noi intrăm în al nouălea an de colaborare. În ianuarie am deschis stagiunea românească de la St Martin-in-the-Fields, cu un concert susținut de cinci tineri muzicieni români, care studiază la prestigioasa școală muzicală, Purcell School. A fost un concert extraordinar. Toți au primit aplauze foarte entuziaste și am ascultat pe lângă Enescu și Stravinski și Mozart. A fost o premieră britanică a compozitoarei Mara Prună. Mara, de asemenea, a fost prezentă ieri, la concert. Ne-am bucurat foarte mult că unul dintre interpreți, pianista Kira Frolu i-a interpretat lucrarea, după cum vă spuneam, în premieră britanică. M-am văzut după cu directorii departamentelor de pian și de coarde de la Purcell School și erau extrem de entuziaști și de laudativi la adresa studenților români și am stabilit să continuăm să-i susținem cât putem în Marea Britanie. Probabil vom acorda oportunitatea unui concert la noi la sediu, în cadrul stagiunii Enescu, tocmai pentru a avea cât mai multe posibilități, în speranța că îi ajutăm în cariera viitoare.


Cum ați pregătit concertul susținut de Radu Lupu alături de Orchestra Philharmonia La Royal Festival Hall din data de 3 februarie?

Este un proiect pe care noi l-am dorit de foarte mult timp și parteneriatul pe care l-am inițiat anul trecut cu Philharmonia Orchestra, al cărui dirijor este binecunoscutul Järvi Paavo ne-a adus această bucurie și duminică, 3 februarie, vom fi prezenți la una dintre cele mai mari săli de muzică clasică, Royal Festival Hall din cadrul Southbank Center, 2900 de locuri au fost deja ocupate. Așteptăm cu nerăbdare acest concert. Este un concert așteptat de melomanii londonezi. Reprezintă astfel un eveniment în peisajul muzical britanic.

Care sunt evenimentele majore pe care le pregătiți în seria de concerte Enescu a Institutului Cultural Român din Londra, în următoarele luni?

Reîncepem stagiunea pe 7 februarie. O să găzduim Academia St Maritn in the Fields, una dintre cele mai cunoscute orchestre camerale din lume, sub conducerea lui Joshua Bell. La noi la institutul în 1 Belgrave Square, vom începe cu o proiecție de film, un lucru mai puțin obișnuit. Vom proiecta 40 de minute, înregistrate acum doi ani, la Festivalul Gerorge Enescu din București și va fi Concertul pentru vioară a lui Bruch, în interpretarea lui Joshua Bell, dci vom începe cu proiecția de film și vom continua cu muzică. Vom avea un trio al Academiei, care va interpreta George Enescu, Trio-ul pentru coarde Aubade, dar și Schubert și Beethoven.


Interviu realizat de Petre Fugaciu