Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Filarmonica de Stat 'Transilvania' - concertele începutului de an

Publicat: miercuri, 30 Ianuarie 2019 , ora 12.57

Filarmonica de Stat "Transilvania" propune în următoarele două luni o serie de evenimente muzicale; invitați de seamă între care trei tineri pianiști câștigători ai unor competiții internaționale importante: Josu de Solaun (Concursul Internațional "George Enescu", 2014), Daniel Petrică Ciobanu (Concursul Internațional de Pian "Arthur Rubinstein", 2017), și Daniel Kharitonov (Concursul Internațional "Ceaikovski", 2015), un program vocal-simfonic inedit cu premiere pentru publicul clujean și o seară A capella în care va evolua Corul Filarmonicii "Transilvania" sunt doar câteva dintre propunerile instuției pentru perioada 1 februarie - 31 martie 2019.
Despre primul concert programat pentru vineri, 1 februarie, ne vorbește Oana Andreica, secretar muzical al Filarmonicii din Cluj-Napoca.


Este vorba despre un concert care va fi dirijat de Mihail Agafița și care-l va avea ca solist pe pianistul Josu de Solaun, cel care în 2014 a câștigat Premiul I la Concursul Internațional "George Enescu". Programul este unul compus în totalitate din lucrări de muzică rusă, respectiv
Uvertura Festivă și Simfonia nr.1 de Dmitri Șostakovici și spectaculosul Concert nr.2 pentru pian al lui Serghei Prokofiev.


Urmează, în 8 februarie, un concert vocal-simfonic în programul căruia figurează o serie de premiere pentru publicul clujean.

Este un concert al cărui program l-am alcătuit în jurul unor piese muzicale care au fost compuse cu ocazia unor evenimente istorice foarte importante din sfârșit de secol XVIII început de secol XIX. Am plecat tocmai de la ideea aceasta de a avea un concert vocal-simfonic cu Missa in angustiis sau Nelsonmesse de Joseph Haydn și de aici am alcătuit restul programului. Așadar, se va face la Cluj, cel mai probabil în primă audiție la noi, piesa Wellingtons Sieg al lui Ludwig van Beethoven și Uvertura 1812 a lui Ceaikovski, care se va face în varianta ei și cu cor. Și, așadar, în partea a doua a concertului - Nelsonmesse de Joseph Haydn. Ca invitat îl vom avea pe dirijorul Horvath Gabor și soliști, soprana Aida Pavăl-Olaru, mezzosoprana Orsolya Veress, tenorul Tony Bardon și basul Iustinian Zetea.


Și după încă o săptămână, în 15 februarie, revine în fața ansamblului simfonic dirijorul Gabriel Bebeșelea. Ce propune el pentru acest concert din stagiunea Filarmonicii de Stat "Transilvania"?

Gabriel Bebeșelea este dirijorul nostru principal și ideea lui a fost să facă la Cluj această simfonie a lui Hector Berlioz, Harold în Italia, simfonie cu violă solo pentru care Răzvan Popovici a fost extrem de deschis. Și nu este prima noastră colaborare cu el, deci vine cu foarte mare plăcere la Cluj. Este, într-adevăr, un concert pe care-l dedicăm memoriei dirijorului Emil Simon, de la dispariția căruia se împlinesc cinci ani tocmai în luna februarie. Și este un concert foarte potrivit și pentru că maestrul Emil Simon era un foarte apreciat interpret de muzică franceză. Prin urmare, deși programul nu a fost alcătuit plecând de la această preferință a lui Emil Simon, totuși includerea simfoniei lui Berlioz se potrivește foarte bine cu această ocazie comemorativă.


Oana Andreica, și luna martie este una bogată în evenimente muzicale la Filarmonica "Transilvania". Care sunt interpreții invitați?

Pentru luna martie avem o mulțime de concerte. Începem cu un concert în care-l vom avea din nou la pupitru pe Andrei Feher și care va face la Cluj integral muzica incidentală pe care Mendelssohn a scris-o pentru Visul unei nopți de vară de Shakespeare. Apoi, la o săptămână după, se reîntoarce Gabriel Bebeșelea la noi. De data aceasta cu pianistul Daniel Kharitonov, cel care a câștigat Premiul III la Concursul "Ceaikovski" în urmă cu câțiva ani, un pianist tânăr și extraordinar de apreciat deja pe scenele internaționale, care va fi prezent pentru a doua oară la Cluj.

Pe urmă, pe data de 15 martie, avem oarecum o premieră în istoria recentă a Filarmonicii, pentru că am inclus în concertul de vineri un eveniment în exclusivitate a capella. Spectatorii noștri vor putea să vadă corul nostru într-o postură mai diferită decât în concertele vocal-simfonice, cu un program a capella care va încerca să treacă prin toate zonele de muzică destinată unui ansamblu coral - zone de muzică cultă, dar și zone conexe, de muzică ușoară, prelucrări pop, prelucrări jazz. Deci, va fi un concert în care corul își va arăta de fapt versatilitatea.

În ultimele două concerte din luna martie o să-i avem invitați pe pianistul Daniel Ciobanu, cel care ne-a uimit pe toți când a câștigat Premiul II la Concursul "Arthur Rubinstein", și, în concertul din 29, pe violonista Sarah Christian împreună cu dirijorul Stefan Geiger. Programe, iarăși, foarte atractive: Concertul pentru pian de Beethoven împreună cu Simfonia I de Brahms - în concertul de pe 22, iar în concertul de pe 29, Stefan Geiger a propus Simfonia Fantastica a lui Berlioz care se potrivește foarte bine cu Concertul pentru vioară de Ceaikovski pe care-l va cânta Sarah Christian.

Concertele acestea sunt atât de diferite și, în același timp, atât de ofertante încât e greu să spun care dintre ele ar fi mai important. Fiecare are specificul lui și, dacă ar fi să aleg, aș zice... cu siguranță, concertele acestea vocal-simfonice care sunt cu lucrări spectaculoase, acestea de pe 8 februarie, pe urmă pe 1 martie în care putem asculta întreaga muzică de la Visul unei nopți de vară, ceea ce la Cluj nu s-a mai făcut. Și, desigur, fiecare invitat din fiecare concert merită să fie ascultat și merită să fie aplaudat.

Interviu realizat de Lucian Haralambie