Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. 'Remember Peter Herbolzheimer' cu Big Band-ul Radio

Publicat: miercuri, 30 Ianuarie 2019 , ora 12.56

Big Band-ul Radio condus de Ionel Tudor va susține un nou concert la Sala Radio cu titlul "Remember Peter Herbolzheimer", un mare promotor al jazz-ului european, de origine română după mamă, care în anii '70 -80 a condus cel mai valoros big-band de pe continent - "Rhythm Combination and Brass", de asemenea Orchestra Federală de Tineret a Germaniei. Un mare orchestrator, un mare pedagog Peter Herbolzheimer rămâne unul dintre cei mai charismatici leaderi în acest registru al marilor orchestre de jazz, din anii 2000 el revenind pentru o serie de concerte în România, în special în compania Big Band-ului Radio. Actualul dirijor al ansamblului, Ionel Tudor ne-a oferit un scurt interviu legat de acest eveniment - Concertul "Remember Peter Herbolzheimer", din 31 ianuarie, ora 19,00.


Pregătiți un concert cu totul special dedicat memoriei unui mare artist. De ce trebuie să ne reamintim de Peter Herbolzheimer?

De Peter întotdeauna ne vom reaminti cu mare drag și cu părere de rău că nu se mai află printre noi. Era și este în continuare pentru noi un mare muzician, un orchestrator desăvârșit, un om excepțional - pentru că am avut reala plăcere de a-l întâlni de foarte multe ori și am stat lângă el în timp ce dirija și explica partitura muzicală. Am avut foarte multe lucruri de învățat de la Peter.

În concertul din data de 31, ne-am gândit să preluăm aranjamentele lui și temele lui muzicale și să facem un fel de remember Peter. Și lucrul acesta l-am discutat cu Florian Lungu și sperăm ca acest concert să iasă excepțional și apoi să facem un compact-disc live cu el. Avem instrumentiști excepționali.


Mai există în Big Band-ul Radio instrumentiști care au cântat în anii 2000, atunci când a dirijat Peter Herbolzheimer?

Da, cum să nu.


Ce amintiri se păstrează?

În momentul în care am propus acest proiect, toată lumea a fost foarte încântată și doritoare să organizăm acest eveniment. De data aceasta avem ca muzicieni improvizatori pe Sebastian Burneci, Paolo Profeti, Ioniță Marin, Diana Suciu...


Noua generație...

Da. Este Laurențiu Zmău la baterie, îl avem pe George Natsis din generația noastră la pian. Și pe Liviu Negru, un chitarist foarte, foarte bun. Și sperăm ca joi să fie un concert așa cum ni-l dorim noi și să-l transmitem cu mare drag publicului care o să fie prezent în Sala Radio și pe posturile radioului.


Și veți rămâne fideli aranjamentelor originale ale lui Peter Herbolzheimer sau veți mai interveni, potrivit spiritului improvizatoric al jazzului?

Partitura este partitură, iar improvizația este specifică fiecărui instrumentist.


Le dați libertatea de a improviza.

Sigur că da. Fiecare vine cu personalitatea lui, cu muzicalitatea lui și completează partitura muzicală.


La final, o invitație pentru publicul iubitor de jazz - să vină la Sala Radio...

...pentru un concert excepțional, zic eu.

Interviu realizat de Marina Nedelcu