Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. David Crescenzi dirijează 'Trubadurul' la Sala Radio

Publicat: joi, 24 Ianuarie 2019 , ora 10.45

Vineri, 25 ianuarie 2019, are loc, la Sala Radio, o reprezentație în concert a operei "Trubadurul" de Giuseppe Verdi. Din distribuție fac parte, între alții, tenorul Adrian Dumitru, în rolul principal, soprana Brigitta Kele - "Leonora", baritonul Florin Estefan - "Contele de Luna" și basul Gelu Dobrea - "Ferrando". Orchestra Națională Radio și Corul Academic Radio vor fi conduse de dirijorul italian David Crescenzi.


Nu este prima dată când dirijați Orchestra Națională Radio. Cum ați putea descrie colaborarea cu acest ansamblu?

Sunt mari muzicieni, în primul rând, și se implică cu tot sufletul atunci când cântă. S-a creat o legătură între noi de când am venit pentru prima dată aici, în 2013, pentru Don Carlo. Și eu pot spune că am crescut cu fiecare an care a trecut; mi-am format, puțin câte puțin, o tehnică special adaptată pentru a lucra cu această orchestră. Și m-am bucurat să observ că sunt foarte interesați, cu toții, de ideea de a cânta opere în concert.


Ați ales de această dată Trubadurul.

Trubadurul a venit ca o continuare a operei Rigoletto pe care am făcut-o anul trecut. Face parte din Trilogia populară de Verdi, care cuprinde Traviata, Rigoletto și se încheie cu Trubadurul. Nu am făcut Traviata pentru că, în acest moment, se cântă în toate filarmonicile și operele din țară. Trubadurul este o partitură complicată, mai ales pentru soliști, iar în București cred că sunt mai bine de zece ani de când nu se mai cântă. Am decis, împreună cu secretariatul muzical, să facem această operă atât pentru publicul bucureștean, cât și pentru noi, muzicienii. Implică un ansamblu mare, un cor; lucrăm foarte intensiv, în special cu corul de bărbați. Chiar este o oportunitate pentru orchestra și corul radio să se dezvolte prin această operă. Mai mult decât atât, cred că, personal, mă simt cel mai confortabil dirijând muzica lui Verdi.


Cum arată agenda dumneavoastră din 2019?

După Trubadurul, mă duc la Opera din Timișoara, unde voi dirija Norma de Bellini și Nunta lui Figaro. După aceea, plec în Germania, unde vom avea premierei operei Romeo și Julieta de Charles Gounod, la Opera din Dusseldorf. Este un eveniment foarte important pentru că este pentru prima dată în istoria acestei instituții când este pus în scenă acest spectacol. Urmează Falstaff, la Opera din Duisburg. Mai dirijez Tosca, dipticul Cavellria rusticana - Paiațe și Traviata în Dusseldorf, toate acestea până în luna aprilie. Revin apoi la Filarmonica din Cluj, unde am programat Recviemul de Verdi și, nu în cele din urmă, la Opera din Cairo, în Egipt, voi avea premiera operei Turandot.


Foto by RoZa Zah

Interviu realizat de Ana Diaconu