Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Pianista Sînziana Mircea - debut alături de Orchestra de Cameră Radio

Publicat: miercuri, 23 Ianuarie 2019 , ora 10.19

Miercuri, 30 ianuarie 2019, publicul este invitat la Sala Radio pentru un concert integral Beethoven. La pupitrul dirijoral se va afla Gianluigi Zampieri, iar solistă va fi pianista Sînziana Mircea, care cântă pentru prima dată în compania Orchestrei de Cameră Radio.


Săptămâna viitoare va avea loc debutul tău cu Orchestra de Cameră Radio. Ce înseamnă acest eveniment pentru tine?

Înseamnă un mod absolut magic de a începe acest an, pe scena pe care deja am cântat de două ori alături de violonistul Alexandru Tomescu și pe care abia aștept să revin împreună cu maestrul Gianluigi Zampieri, alături de care am cântat anul trecut pentru prima dată la Filarmonica din Pitești. A fost minunat pentru că dânsul este un dirijor care lasă spațiu solistului și, în același timp, îl sprijină foarte mult, așa că m-am simțit foarte confortabil alături de dumnealui. A fost un concert minunat și abia așteptăm să revenim pe scenă împreună.


Ai ales Concertul nr.4 de Beethoven pentru Sala Radio. Are această lucrare o semnificație aparte pentru tine?

Este concertul meu preferat de Beethoven, chiar dacă am început cu nr.5 pe scenă pentru prima dată, acum 5 ani, în Japonia. Am cântat anul trecut din nou nr.5 și nr.3 în Festivalul Riva del Garda, în Italia, dar iată că acum a venit momentul să cânt și nr.4. Este o bijuterie! Felul în care începe deja te transpune într-o lume magică și abia aștept să aud cum sună la Sala Radio.


Anul 2018 a fost unul destul de încărcat pentru tine. Printre altele, ai absolvit un master de management artistic la Universitatea Bocconi. Cum a fost această experiență?

A fost o provoare și una dintre cele mai frumoase experiențe din viața mea. Cred că pentru fiecare muzician este minunat să iasă din structurile standard, din conservator și să se întoarcă pe băncile școlii sau, oricum, într-un alt mediu, alături de non-muzicieni. A fost pentru mine minunat pentru că am fost înconjurată de economiști, de ingineri, de arhitecți, de iubitori ai artei și nu numai. Cu toții am studiat, în fiecare zi, contabilitate, finanțe, marketing, social media și am vizitat instituții de top din lume - La Scala, Muzeul Vatican - pentru că Universitatea Bocconi din Italia are acest program de Art management care este cel mai bine cotat din lume în acest moment.


Ce urmează pentru anul 2019, după debutul cu Orchestra de Cameră Radio?

Urmează o primăvară și o vară foarte frumoase. Voi continua cu un recital la Galeria Steinway din Italia, pentru că din 2017 sunt Young Steinway Artist și este o ocazie minunată de a cânta în aceste locuri superbe în jurul lumii. Apoi voi reveni la București într-un recital sub sigla Radio România Muzical, pentru care mulțumesc, pe această cale, Radio România Muzical și Radio România în general pentru tot sprijinul acordat de aproape 20 de ani în cariera mea. Voi continua cu un concert la Filarmonica din Pitești (în fiecare primăvară revin la Pitești), alături de Cristian Câșleanu, cu Concertul de Schumann. Apoi, recital cu violonistul Alexandru Tomescu la Talin. Și în iunie, un lung turneu de o lună în Japonia, în care voi avea atât un concert cu orchestra, Imperialul, cât și șapte recitaluri integral Chopin, în Hokkaidō și în Tokyo.

Interviu realizat de Ana Diaconu