Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu muzicologul Octavian Lazăr Cosma

Publicat: vineri, 18 Ianuarie 2019 , ora 11.42

Școala Doctorală din cadrul Universității Naționale de Muzică București a organizat joi, 17 ianuarie, conferința cu titlul "Incursiuni în muzica românească". Mai multe subiecte legate de muzica românească actuală și trecută au fost dezbătute de muzicologul și academicianul Octavian Lazăr-Cosma, cu care am avut ocazia să discut câteva minute la finalul evenimentului.


După atâtea zeci de ani de activitate în această instituție, cum v-ați simțit să reveniți astăzi?

Cu multă emoție, mai ales că este o clădire nouă și o admir și îi felicit pe cei care s-au luptat să o ridice. Mi-am revăzut o serie de foști colegi, motiv de întristare dar și de enormă bucurie.


Care sunt subiectele care vă preocupă în prezent, pentru că știm că nu v-ați oprit din scris?

Mă preocupă toată realitatea muzicală pe care o trăiesc și în care aș dori să regăsesc valorile perene ale muzicii naționale românești, neglijate de toate forurile, de interpreți, de formații. Or, în deceniile pe care le-am parcurs am slujit muzica românească și sunt convins că valențele artistice merită o altă soartă. Am convingerea că viitorul va reveni cu atenția care se cuvine atâtor personalități pe care muzica românească le are, cu care se poate făli și pe care omenirea trebuie să le cunoască.


A menționat, la un moment dat, moderatorul acestei întâlniri - Nicolae Gheorghiță - că vă scrieți memoriile. Când putem să ne așteptăm să le citim?

Memoriile mele în multe pagini, foarte pretențioase, eu zic extrem de interesante și de bogate, fac obiectul câtorva volume care deja sunt depuse la Editura Academiei și bănuiesc și sper ca în anul acesta să fie tipărite.


Interviu realizat de Ana Diaconu