Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Nikita Volov

Publicat: joi, 10 Ianuarie 2019 , ora 13.56

Nikita Volov s-a aflat în studiourile Radio România pentru o sesiune de înregistrări speciale oferită ca premiu de Radio România Muzical, în cadrul celei de-a doua ediții a Transylvanian International Piano Competition, desfășurată  în 2018, la Brașov.

Ce înseamnă pentru dumneavoastră această experiență?


În primul rând, aș dori să mulțumesc Postului Radio România Muzical pentru această oportunitate. Este o experiență deosebită pentru orice tânăr muzician, iar pentru mine este ceva de neprețuit. În al doilea rând, sunt foarte încântat să colaborez cu o echipă de profesioniști. De aceea, sunt convins că rezultatul va fi unul frumos și de valoare și mai ales va exprima momentul la care mă aflu acum în drumul meu ca muzician.


Ce repertoriu ați ales? Și dacă aveți vreo preferință?

Am ales lucrări de Johann Sebastian Bach, Joseph Haydn, Alban Berg și Franz Liszt. Într-un fel, am dorit să subliniez evoluția literaturii pianistice de la Bach la Berg. Da, pot să spun că partiturile din universul german se numără printre preferatele mele.


Ce proiecte aveți pentru următoarele luni?

Din luna februarie, voi avea recitaluri în Olanda și Slovacia, cu un minunat violoncelist - Alexander Kovalev, cu un repertoriu cameral interesant, de la Johann Sebastian Bach, la Johannes Brahms. Iar în luna mai, va avea loc un eveniment special și important pentru mine, pentru cariera mea. Adică, voi evolua la Konzerthaus din Berlin cu orchestra de acolo, într-unul dintre îndrăgitele concerte - nr. 1 de Piotr Ilici Ceaikovski.


Aveți vreun sfat pentru tinerii muzicieni?

Important este studiul început încă din copilărie, pentru a acumula cât mai mult și ați face o bază solidă necesară pentru ați construi o carieră, iar apoi pentru ați da seama unde te afli, la fel de important este să călătorești în întreaga lume.


Interviu realizat de Octavia Galescu